Mijović za N1: Rusi ne igraju na Dodika, igraju na RS i Srbe

Vijesti 20. sep 201818:10 > 18:15
N1

Novinar i vanjsko-politički analitičar Vlastimir Mijović za N1 je komentarisao najavljenu posjetu Sergeia Lavrova, ruskog šefa diplomatije, Bosni i Hercegovini. Između ostalog, istakao je da je Rusiji svejedno ko je na vlasti u Republici Srpskoj jer u njoj samoj imaju sigurnog saveznika.

“Rusi ne igraju na Milorada Dodika, oni igraju na Republiku Srpsku i Srbe. Ljudi bliski Rusiji će uvijek pobjeđivati na izborima u Republici Srpskoj. Jer ne vidimo da su Srbi nešto kritičniji prema nacionalizmu”, rekao je Mijović.

Smatra da se sve političke posjete Bosni i Hercegovini dešavaju po nacionalnoj liniji, a za to je kao primjer naveo posljednju posjetu Recepa Tayyipa Erdogana, turskog predsjednika, Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da Bosna i Hercegovina nije pretjerano interesantna velikim silama, već da je njihov isključivi interes da kontrolišu svaku “tačku na zemaljskoj kugli”.

Podsjetio je da Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, nikada nije posjetio Rusiju, i da će Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, to uskoro učiniti po deseti put, te je dodao:

“Ali nije to čudno. Ovdje svako ima svog nadpredsjednika. Odnosi se formiraju samo po vjerskoj liniji”.

Mijović je za N1 istakao da ovogodišnji Opšti izbori potvrđuju savezništvo između Republike Srpske, Srbije i Rusije rekavši da je Rusiji interes otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine kako bi pripojila dijelove Gruzije, Ukrajine i Moldavije.

“Cilj Rusije je stvaranje saveza pravoslavnih država sa jednim glavnim gradom. Grčka opasno visi iz Evropske unije, pa se i na nju računa u tom savezu. Isto to radi i Turska u zemljama gdje su muslimani većinsko stanovništvo. Ona te zemlje želi imati pod svojom kontrolom”, kazao je on.

Ukazao je na to da Rusija i Turska odlično sarađuje i da je upitno da li će se moći suprotstaviti Sjedinjenim Američkim Državama. Mišljenja je da bi savezništvo između Rusije i Turske moglo odrediti sudbinu Bosne i Hercegovine, ali onako kako njima odgovoara.

Mijović je podsjetio da su za razliku od Dodika i Vladimira Putina, ruskog predsjednika, Izetbegović i Erdogan dugogodišnji prijatelji.

“Erdogan bi volio više pomoći Izetbegoviću. Ali nisam siguran da li može pomoći sebi obzirom na situaciju u Turskoj. U velikim je problemima”, podcrtao je Mijović za N1.

Osvrnuo se i na ulogu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini rekavši da ona nije pretjerano uložila u Bosnu i Hercegovinu.

“Sjedinjene Američke Države nisu željele biti patronat ovdje. To je i dobro i loše. Možda bi se bosanskohercegovački političari ovdje i nešto dogovorili kada bi ih na to primorali centri svjetske moći”, kazao je dodajući da su sankcije Sjedinjenih Američkih Država Nikoli Špiriću, potpredsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata i zastupniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, “sprdnja”.

U razgovoru za N1, Mijović ne očekuje ništa spektakularno od posjete Lavrova, ali je kao značajnim okarakterisao dogovorenu posjetu Dodika i Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, Moskvi.

Također, ne očekuje da u toku posjete Bosni i Hercegovini dva dana prije Opštih izbora, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, bilo kojoj političkoj stranci izrazi podršku.

“Vučić ne zna je li pošao ili došao. Ponovo se vratio u mladalačke dane kada je rekao da je na Kosovu rekao da je Slobodan Milošević velikan”, zaključio je Mijović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.