Pavlović za N1: Nema veće turbo folk zvijezde od Dodika

Vijesti 21. sep 201810:10 > 10:13
N1

Pavle Pavlović, novinar i autor knjige ''Balkanski mafiozo'', za N1 je uporedio situaciju u novinarstvu u Bosni i Hercegovini nekad i sad. Gostujući u emisiji Novi dan, Pavlović je kazao da se nekad prije više cijenio novinar, dok danas urednici koriste novinare, koje u mnogim redakcijama ni ne plaćaju, dodavši da je slična situacija u izdavaštvu.

“Nešto se događa u novinarstvu Bosne i Hercegovine koje je nekad bilo vodeće u Jugoslaviji. Sedamdesetih godina bili smo glavni u roku, filmu, bio Kusturica pa poslije Kenović. Sve smo to razvijali i onda smo naglo uništili u ratu”, rekao je.

Pavlović tvrdi da nova generacija novinara zaboravlja da postoje legende novinarstva, kao što su Ahmed Bosnić i Damir Strugar.

“Mislim da ste izgubili niti sa ljudima koji su vam mogli prenijeti pravo novinarstvo”, istakao je.

Navodi da su sad novinari postali trkači sa mikrofonom, dok se političari ponašaju kao rok zvijezde, dodajući da N1 televizija još nije podlegla tome.

“Nisu još uspjeli da savladaju N1. Vi se ipak usudite pitati, ali zato dobijate kritike od političara”, kazao je.

Pavlović je prokomentarisao nekoliko političara u BiH.

“Nema veće turbo folk zvijezde od Dodika. Bakir Izetbegović je pomalo rok zvijezda, jer zna da svira gitaru. Ja ga znam iz vremena kad smo se družili da je svirao, nije loše svirao. Onda imate Željka Komšića i s njim treba malo više raditi, vidio sam spot sad, malo je isprepadan i ukočen je, ja bi razmišljao da li bi glasao za njega“, ispričao je u razgovoru sa Ivanom Crnogorac.

Prisjetio se da je Fahrudin Radončić došao u Sarajevo tri godine prije početka rata. kao dopisnik tjednika Danas.

“Sve priče da je došao sa kesom nisu tačne. Ja znam čovjeka, sa njim sam radio”, kazao je.

Pavlović dalje navodi kako je bio jedan od aktera razvoja pop-rok scene u Sarajevu, te da je išao u gimnaziju sa Goranom Bregovićem.

“Onda samo se smijali narodnjacima, niko od gradske raje ih nije slušao. Sad je situacija obrnuta, niko ne sluša rok”, rekao je.

Govoreći o svojoj knjizi “Balkanski mafiozo”, kazao je da je namijenjena generacijama koje dolaze, da saznaju šta se dešavalo u aprilu 1992. godine, uoči početka rata.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.