Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša na svijetu

Vijesti 24. sep 201810:51 > 10:55
N1

U današnjem su svijetu putovanja u inozemstvo potpuno uobičajena stvar, međutim, neke putovnice su, očekivano, vrednije od drugih.

Naime, tvrtka Henley & Partners i ove je godine provela istraživanje o tome koliko su jake putovnice pojedine zemlje. Jasno, jačina putovnice mjeri se time u koliko zemalja svijeta njezini vlasnici mogu putovati bez vize.

Iako je prošle godine bila na tronu, ove godine njemačka putovnica nije najmoćnija. Zasjela je na drugo mjesto, odmah iza Japana i Singapura , koji dijele prvo mjesto. Njihovi stanovnici bez vize mogu putovati u čak 189 zemalja svijeta, dok Nijemci bez vize mogu putovati u 188 zemalja.

Treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i Danska, čiji stanovnici mogu putovati u 187 zemalja bez vize.

Na četvrtom su mjestu Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, a bez vize mogu putovati u 186 zemalja svijeta.

Na petom mjestu su Belgija, Kanada, Irska i Švicarska, čiji stanovnici bez vize mogu putovati u 185 zemalja svijeta.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 46. mjestu, što je najbolji plasman u posljednje tri godine. Vlasnici bh. putovnice tako mogu putovati u 118 zemalja bez vize.

Kad su u pitanju zemlje regije, Slovenija se nalazi na devetom mjestu, Srbija je na 36., a Hrvatska na 16. mjestu.

Cijeli popis možete pogledati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.