Reakcije na imenovanje Mladića za počasnog predsjednika

Vijesti 25. sep 201818:38 > 18:59
N1

Dvadeset i tri je godine od završetka rata, a o ratu se i dalje priča.

Starješine bivše Vojske Republike Srpske objavile su da će za počasnog predsjednika ove organizacije imenovati Ratka Mladića, osuđenog prvostepeno za doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, oni koji se bave kulturom sjećanja kažu da su ovakvi postupci kada je riječ o pomirenju, korak u rikverc.

“Mjesto stanovanja Hag – ćelija A-218.
Odlikovanja – nema mnogo.
Telefon – bez broja.
E-mail – to čudo nema.
Socijalni status – sužanj.”

Tako je Ratko Mladić u haškom zatvoru 16.septembra, ispunio pristupnicu za Organizaciju starješina bivše VRS. Kao osuđenik na doživotni zatvor u prvom stepenu, biće nagrađen imenovanjem za počasnog predsjednika Starješina.

“Smatramo da je on kao prvi vojnik VRS zaslužio da se nađe u Organizaciji starješina. To je nama čast i zadovoljstvo. Biće tu pritisaka i međunarodnih krugova koji se u sve miješaju u BiH, koji su tutori. No, on je bio i ostao naš komandant, mi se njega ne odričemo”, istakao je Milovan Milutinović, predsjednik organizacije starješina VRS.

Ova boračka organizacija inicira i da se ostaci 2003. godine preminulog bivšeg generala Momira Talića, prenesu u Aleju velikana u Banjaluci, u kojoj do sada nije bilo ni jedne sahrane.

Za istinu i pravdu boriće se kažu i u novim Vladinim komisijama za istraživanje dešavanja u i oko Srebrenice.

“Čast je, gospodo draga, služiti otadžbini”, riječi su Stamenka Novakovića, brigadnog generala VRS.

Autizam ili pluralizam mišljenja, u istom gradu, istoj državi?

Trinaest koraka potrebno je od jedne do druge sale. U istom objektu, u isto vrijeme, na ovome mjestu nalazili su se učesnici dvije konferencije-one starješina VRS, te one o kulturi sjećanja.

Tako blizu, a tako daleko. U prvom slučaju fizički, u drugom ideološki. Dio akademske zajednice regiona, priče o prošlosti te veličanje vojskovođa, često presuđenih za najteže ratne zločine smatra korakom u rikverc.

“Ima napredaka, ali nezaustavljivo srljamo u rikverc. Sa ovim hepeningom, koji je u predizborne svrhe srljamo u 1992. Uvijek su gospoda Karadžić i Mladić u RS-u glavne predizborne zvijezde. Onaj ko ih ima na svojoj strani imaće dobar ulog za pobjedu na izborima”, kazao je Dragan Bursać, kolumnista.

“Ne radi se samo da pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda mogu sa tim imati problema, takve veteranske udruge pa i u Hrvatskoj razaraju temelje demokratskog političkog poretka”, tvrdi Tihomir Cipek, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Takva udruženja u politologiji, kaže profesor Cipek nazivaju se “veto igračima”. Upravo njihova aktivnost može uticati na izbore, ali i pogubno u procesu pomirenja.

“Ovo nije samo u ovoj zemlji, već i u Njemačkoj i EU. Ne možete reći da će doći jedan trenutak kada ćete reći da to je taj nivo kada govorimo o kulturi sjećanja. Ne, to je kontinuiran proces”, naglasio je Marius Müller-Hennig, direktor Friedrich Ebert BiH.

“Iz rata sjećanjem do pomirenja bez selektivnog zaborava i žrtvovanja istine – najteži je, ali jedini put”, poručili su panelisti konferencije Friedrich Eberta posvećenoj kulturi sjećanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.