Novalić: Nezasluženo se kite uspjehom namjenske industrije

Vijesti 28. sep 201811:14 > 11:17
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas sa predstavnicima kompanija iz sektora namjenske industrije. S njima je razgovarao o dosadašnjim rezultatima i modalitetima dodatnog unapređenja efikasnosti rada i ostvarivanja prihoda.

Konstatirano je kako je rast prihoda namjenske industrije u aktuelnom mandatu Vlade FBiH udvostručen u odnosu na raniji period.

“Ono što sam naveo u svom ekspozeu po preuzimanju pozicije premijera, to smo i ostvarili. Restruktuirali smo preduzeća koja su pravila gubitke te smo proveli niz mjera koje su rezultirale time da su devet preduzeća iz sektora namjenske industrije od 2015. do 2017. godine ostvarili prihode u ukupnom iznosu od 598 miliona KM, što, u poređenju sa 289 miliona KM, koliko je akumulirano u periodu od 2012. do 2014. godine, predstavlja rast od 107 posto”, kazao je Novalić.

Aktivnosti ovog saziva Vlade FBiH su se, dodaje Novalić, naročito reflektirale na ostvarene neto dobiti preduzeća iz sektora namjenske industrije.

“U posljednje dvije godine mandata prošle Vlade ostvaren je ukupni gubitak u iznosu od 23 miliona KM. Već u prvoj godini našeg mandata smo uspjeli zaustaviti taj negativni trend, preokrenuti ga i ostvariti ukupnu neto dobit od 30 miliona KM. Ukupna dobit od 2015. do 2017. godine iznosi 85 miliona KM”, izjavio je Novalić.

Pozitivni trendovi u namjenskoj industriji odrazili su se i na broj zaposlenih u tom sektoru, koji je, prije preuzimanja mandata aktuelnog saziva Vlade FBiH, bilježio pad. Tako je 2012. godine u sektoru namjenske industrije bilo zaposleno 2.354 osobe, a 2014. je broj zaposlenih iznosio 2.206.

“Broj zaposlenih smo 2015. godine uspjeli podići na 2.489 te smo u naredne dvije godine uspijevali, zahvaljujući odličnim rezultatima, kontinuirano podizati broj zaposlenih u tom sektoru. Prošle godine je evidentirano čak 3.421 radnik u sektoru namjenske industrije”, kazao je Novalić.

Dodao je kako je iznenađen time što šefovi nekih političkih stranaka, koji s namjenskom industrijom nemaju apsolutno ništa, pokušavaju da prisvoje nepostojeće zasluge za procvat namjenske industrije.

“Imate predsjednika jedne stranke koji za potrebe predizborne kampanje turistički obilazi kompanije koje se bave namjenskom industrijom, slika se i šalje poruke o tobožnjim svojim zaslugama za njihov razvoj. Uzimajući u obzir da sa time nema ništa, te da vjerovatno i ne zna šta smo sve uradili u namjenskoj industriji, ne možete da se ne zapitate je li on uradio išta u ovom mandatu, ako je prinuđen varati javnost prisvajanjem tuđih uspjeha”,  zaključio je Novalić, saopćeno je iz kabineta premijera FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.