Cirkus u Parlamentu zbog Zakona o izbornim jedicama

N1 - GSS

Dva puta "potegnut" vitalni nacionalni interes, dva puta zaključena sjednica, dva puta se glasalo o istom, Zakonu o izbornim jedinicama i broju delegata FBiH.

Nakon sjednice ostalo nejasno da li zakon može biti usvojen, da li je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH mogao zasjedati nakon što je predsjedavajuća zaključila sjednicu, je li klub Bošnjaka imao pravo da traži drugo izjašnjavanje. Nejasno je i da li postoji mehanizam da sve završi na Ustavnom sudu FBiH.

Većina Doma naroda je za Zakon, no ne i većina u klubu Hrvata. Kada se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa potrebno je dobiti većinu u svakom klubu, međutim.

“Konstatiram da je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio prijedlog zakona o izbornim jedinicama, sa 29 glasova ZA, 17 protiv, i bez suzdržanih, budući da je većina hrvatskih izaslanika nije podržala Zakon, potrebno je prema Poslovniku član 117/6 utemeljiti zajedničko povjerenstvo za usaglašavanje Zakona o izbornim jedinicama i broju delegata FBiH”, zaključila je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara.

Nakon što je komisija formirana, za govornicu sa ustavom FBiH izlazi predsjednik Federacije Marinko Čavara.

“Nema potrebe formirati ni komisiju. Samo malo da vam pročitam Ustav”, rekao je Čavara, te pojasnio da zbog činjenice da je većina u klubu Hrvata bila protiv, a da su svi saglasni da se radi o vitalnom nacionalnom interesu nije moguće zakon izglasati prostom većinom. No na tome nastavlja insistirati klub Bošnjaka.

“Nema niko pravo većini u Domu naroda uskratiti da se izjasni o zahtjevu o vitalnom nacionalnom interesu, koje je podnio klub Bošnjaka dvotrećinski”, kaže dopredsjedavajući iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić.

Klub Srba podijeljen. Delegati iz SNSD-a prate rad kluba Hrvata, preostali podržavaju insistiranje Bošnjaka da se ponovo izjašnjava. U klubu Srba rasprava o poziciji SNSD-ovog Drage Puzigaće.

“Većina u ovom domu koja bira dopredsjedavajućeg iz jednog naroda, a koju su činile SDA, A-SDA, SBB, HDZ BiH su izabrali gospodina Puzigaću, i ja sad ne vidim, ako ste ga birali šta je sada ovdje problem”, kazao je Željko Mirković iz Kluba Srba.

“Svakako je kraj mandata, nije bitna smjena, nego moja smjena se traži zbog Izbornog zakona. Eto, to je to”, tvrdi Puzigaća.

Jedna pauza, druga pauza, tvrdi Puzigaća. U salu dolaze delegati iz kluba Hrvata. Predsjedavajuća Lidija Bradara tvrdi da se konsultovala sa sudijama Ustavnog suda, te da nema potrebe da se drugi put glasa, te prekida sjednicu.

“Mogu sada da kažem da sam upravo kontaktirao, zato sam i zakasnio, i ja neke suce i ugledne pravnike, i kažu da se moramo izjasniti. I da ne prekidamo sjednicu, kažu-molim vas završite to do kraja”, ustvrdio je šef kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Bez većine u klubu Hrvata nastavlja se sjednica. Preostali delegati glasaju, 29 ih je za. Iz kluba Hrvata tvrde da je priča o Zakonu o izbornim jednicama završena kod prvog glasanja. Iz kluba Bošnjaka tvrde da o svemu mora da odluči Ustavni sud, a da će zahtjev za to treba uputiti sama Bradara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.