“Dosje Grabovica” poziva na ljubav, praštanje i kažnjavanje

Vijesti 29. sep 201815:49 > 16:01
N1

“Dosje Grabovica” naziv je projekta na kojem trenutno rade glumci Mostarskog teatra mladih. Kolektiv koji čine mladi različitih nacionalnosti a kojeg vodi Sead Đulić, predstavom koja govori o ratnom zločinu Armije RBIH nad hrvatskim civilima u Grabovici, žele pozvati na ljubav, praštanje, ali i kažnjavnje počinilaca.

Mostarski teatar mladih osnovan je 1974 kao prvi teatar za mlade u Mostaru i tokom svih ovih godina obrazovao je i probudio strast prema teatru u hiljadama mladih. Jedinstven je po tome što okuplja mlade različitih nacionalnosti. U njihovim predstavama između ostalih zastupljena je i ratna tematika, a posljednjih mjeseci rade na istraživnju zločina počinjenih nad civilima u Grabovici.

“Mislim da je mnogo moralnije i poštenije govoriti u ovakvim okolnostima i državi o zlu koje su počinili neki pripadnici naroda kojem i ja pripadam, počinili pripadnici Armije kojoj sam i ja pripadao, jer su oni to činili i u moje ime, a ja to ne mogu prihvatiti”, kazao je Sead Đulić , umjetnički direktor MTM-a.

Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatska civila, među kojima je najmlađa žrtva imala četiri, a najstarija 87 godina. MTM želio je umjetnički istražiti, čuti ispovijesti, te doći do svih dokumenata koji se vežu uz ovaj zločin. Projekat je istovremeno izazvao i oduševljenje ali i čuđenje.

“Zašto o tome, što niste o Vranici, šta su oni nama itd? Moj odgovor je vrlo jednostavan. Mislim da predstavu o Vranici kad se steknu uslovi treba raditi neki autor ili teatar s hrvatskim predznakom. To vodi pomirenju i katarzi u ovoj zemlji kad se mi svi suočimo s prošlošću kakva god bila”, naglasio je Sead Đulić, umjetnički direktor MTM-a.

Prema njegovim riječima Grabovica će biti metafora za brojne nevine žrtve, jer cilj nije napraviti predstavu koja će rekonstruisati događaj. Ponosan je na glumce koji osjećaju priču i koji vrlo rado pristaju raditi na njoj.

“Mislim da je ova predstava rješenje za rak ranu u Mostaru i ima veliki potencijal da bude rješenje za one koji shvate poruku na pravi način”, kazao je Edina Delalić, članica MTM-a.

“Što smo više radili na predstavi, više smo svi postajali svjesni svega toga i mislim da je dobra ideja, jer bi se javnost trebala više upoznati o toj temi jer zločin se taj ne bi trebao zaboraviti”,istakla je Anamaria Alpeza, članica MTM-a.

U teataru, koji je do danas iznjedrio više od 50 profesionalaca uvijek je bilo mjesta za sve, bez obzira na nacionalnost , jedini kriterij uvijek je, tvrde, bio umjetnički.

“Odlično funkcionišemo, i to je ta neka čar da svako da dio sebe u predstavama, a predstave koje radimo su obavezno društveno angažirane. Dobijemo temu i kroz zajednički razgovor dođemo do rješenja problema koji uočimo svi zajedno, iz tih dugih razgovora izrodi se nešto što je naš generacijski stav”, kazao je Haris Habibija, član MTM-a.

Premijera predstave bit će održana 6. oktobra u Mostaru, a nakon toga ukoliko bude mogućnosti ovu predstavu pod nazivom “Uspavanka za mladenku” izvest će i u Grabovici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.