Servis stanovanja u zajednici uz podršku funkcionira

Vijesti 01. okt 201817:25 > 17:30
SUMERO

Godinu dana nakon početka života u lokalnoj zajednici, proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom daje vidljive rezultate. Veća komunikativnost, samostalnost i povećan stepen brige o sebi karakterizira iskustva korisnika i korisnica programa «Stanovanje u zajednici uz podršku» koji implementira Sumero.

SUMERO
SUMERO
SUMERO
SUMERO
SUMERO
SUMERO

Upravo je ovaj program primjer koliko nadležne institucije u saradnji sa organizacijama civilnog društva mogu pružiti kvalitetan servis podrške osobama sa invaliditetom, te olakšati i njima, ali i članovima njihovih porodica koji nisu u mogućnosti brinuti o njima.

«Bilo mi je nezamislivo da Nihad razgovara sa drugima, da kuha, brine o sebi i radi kućanske poslove, a sada je potpuno svoj čovjek!», rekao je Senad Habibović, Nihadov dvadesetdvogodišnji brat.

U svakodnevnom kontaktu sa socijalnim radnicima, Nihadovim asistenticama, Senad ističe važnost ovakvog servisa i za svoj kvalitet življenja. Budući da su rasli bez majke, a otac nije u prilici da brine o njima, Senad kroz ovakav model Nihadovog života uspijeva biti redovan student Fakulteta zdravstvenih studija, te obavljati sitne poslove kako bi zaradio dodatne prihode od kojih bi olakšao svoj i Nihadov život.

«Sve što radim, trudim se raditi najbolje što mogu. Želim biti uspješan i sebi, Nihadu i porodici omogućiti normalan i dostojanstven život. Znajući da je ovdje u dobrim rukama, mogu kvalitetnije obavljati svoje obaveze, a svaki slobodan trenutak svakako provodim sa Nihadom», ispričao je Senad.

Prema riječime Nihadove asistentice, u svojih prvih petnaest dana boravka u lokalnoj zajednici bio je jako nezainteresiran, nije vodio računa o nekim elementarnim stvarima poput brige o zdravlju, lične higijene. Uz mnogo strpljenja, to se polako počelo mijenjati. «Ključan je doprinos članova biološke porodice u napretku koji osobe s invaliditetom ostvaruju u svakodnevnom životu, pokazujući kontinuiranu brigu i pružajući im emotivnu stabilnost, a u Nihadovom slučaju Senadov angažman je nemjerljiv», ističe Ajka Alispahić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS nadležno je u ovoj oblasti te je u proteklom periodu donijelo nekoliko strateških dokumenata, koji su omogućili realizaciju ovog cijelog procesa. Ministrica Amela Dautbegović ističe da različitost nije problem i da svi imaju pravo da uživaju svoja prava, te da su organizacije poput Sumera partneri izvršnoj vlasti.

«Svi ljudi, građani u zajednici, moraju pružiti podršku ovakvim procesima i pokazati poseban senzibilitet za ove kategorije, jer ova problematika nema veze sa politikama nego ima veze sa osjećajem za poštivanje osnovnih ljudskih prava», zaključila je ministrica Dautbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.