Izetbegović: Slabost privlači nasilje, snaga ga obeshrabruje

Vijesti 01. okt 201820:08 > 20:13
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas proizvodne pogone fabrike namjenske industrije "Igman" u Konjicu, koja proizvodi oružje i streljiva i jedna je od najuspješnijih u ovoj grani industrije.

Novalić je podsjetio da je 60 posto sveukupne proizvodnje namjenske industrije u bivšoj Jugoslaviji bilo u BiH, ali mnogo toga je tokom rata uništeno, no namjera je vratiti se tržištu koliko je to moguće te je iznio i podatak da je već sada kompletna proizvodnja za naredne dvije godine prodata.

Naglasio je da je u odnosu na prethodni period prodaja u namjenskoj industriji u posljednje tri godine porasla za 107 posto, odnosno za 300 miliona KM, ostvarena je dobit od 85 miliona KM u odnosu na prethodni gubitak od 23 miliona KM, a zaposleno je više od 1.200 novih radnika.

– Uveli smo korporativno upravljanje te tromjesečno izvještavanja o poslovanju. Slike štrajkova, slike radnika koji ne mogu uvezati radni staž ili otići u penziju, ali i problemi u neisporučivanju kupcima su zaboravljeni i sada sve to funkcionira – rekao je Novalić.

Kada je u pitanju namjenska industrija u Federaciji BiH, optimizirani su procesi proizvodnje, investirano je u novu opremu i tehnologiju, obnovljeni su stari i ostvareni kontakti s novim kupcima, a radnicima koji su stekli uvjete za penzioniranje su uplaćeni doprinosi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je namjenska industrija važna komponenta u razvoju zemlje, a danas se uvjerio u dobre podatke o razvoju ove grane industrije, s obzirom na porast broja uposlenih, ali i porast produktivnosti.

– Namjenska proizvodnja je i garant za BiH da će se ovdje sačuvati mir. Slabost privlači nasilje, a snaga ga obeshrabruje tako da imamo i taj aspekt – dodao je Izetbegović.

Premijer Novalić je još primijetio da ovih dana predstavnici različitih političkih partija obilaze uspješne kompanije namjenske industrije, što on podržava jer smatra da se dobrim rezultatima treba hvaliti.

– Svakome bi naša namjenska industrija trebala biti ponos pa i onima koji nisu imali s veze s ovim rezultatima. Samo mi je žao što oni nisu bili pored mene kada smo rješavali probleme radnika u fabrikama Krivaji, Hidrogradnji, Željezari Zenica, Aidi, TTU ili Borcu – zaključio je premijer Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.