Brod: ''Da se to desilo po danu, moglo je doći do havarije''

Vijesti 11. okt 201808:46 > 09:01
REUTERS/Dado Ruvic

Jedna osoba smrtno je stradala, a deset je povrijeđeno u eksploziji u Rafineriji nafte u Brodu. Komisija istražuje uzroke incidenta i utvrđuje razmjere posljedica.

Stručnjaci u oblasti energetike, prerade nafte za N1 su kazali da je mogući uzrok požara i eksplozije u Rafineriji u Brodu curenje materije iz cijevi u procesu hidrokrekovanja. Naglašavaju da je moguće da se to desilo na izlasku iz reaktora gdje je pritisak visok, a usljed prisustva zapaljivih materija i sirovine koja
je curila – desila se eksplozija.

Stručnjak za rafinerije Emir Cerić u razgovoru za N1 je istakao kako su požari česta pojava u ovakvim postrojenjima.

“Požari su česti jer sve zavisi od održavanja rafinerijskih postrojenja. Postrojenja u Rafineriji Brod, kao i ostala postrojenja u bivšoj državi, relativno su stara. Ovo postrojenje u Brodu je staro preko 40 godina. I tu lako može doći do nekog propuštanja i ako materijal izađe van on se vrlo lako zapali. Momentalno, tako reći”, pojasnio je Cerić.

Iako još nisu poznati uzroci eksplozije i požara, Cerić je dodao ako se eventualno radilo o ispuštanju vodika – da je to jedan od najopasnijih scenarija. Sreća u nesreći je bila što se incident dogodio po noći.

“Ako se to desilo – to je vrlo opasno, jer vodik, kao plin, on je bez mirisa i bez boje. To se desilo navečer, u 21:30, znači – u to doba je već bio mrak i jedino se u noći može vidjeti da li vodik izlazi van ili ne, jer on gori svjetloplavičastim plamenom. Imao sam iskustvo, kada sam kao mlad inžinjer došao u Rafineriju Rijeka, jednu večer, u 23 sata, vidjeli smo da vodik izlazi vani i odmah smo zaustavili rad postrojenja. Da se to desilo po danu moglo je doći do havarije i eksplozije”, otkrio je.

Podsjetio je kako su incidenti u naftnim postrojenjima česta pojava u svijetu.

“U Americi se slična nesreća prošle godine dogodila u Exxonovoj rafineriji”, kazao je Cerić za N1.

Na kraju gostovanja odbacio je navode načelnika Opštine Brod Ilije Jovičića koji je kazao kako su mediji “prenapuhali situaciju” sa Rafinerijom.

“Čim su popucala stakla u Slavonskom Brodu nije bilo nimalo bezazleno”, zaključio je Cerić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.