FPMOZ obilježava Dan otvorenih vrata uz veliki odziv učenika

Vijesti 04. mar 201509:04 > 09:16
N1

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih nauka u Mostaru danas obilježava Dan prirodnih nauka. Gošće Novog dana bile su Mirjana Miličević i Svjetlana Stanić - Koštroman sa fakulteta koje su govorile o ovom događaju.

Mirjana Miličević je pročelnica katedre za geografiju. Kaže da je Dan otvorenih vrata poseban za njihov fakultet jer se srednjoškolci mogu upoznati sa svim prednostima koje nudi.

Mi smo pripremili aktivnosti koje radimo sa studnetima, kako bismo učenicima približili naš studij. Planiramo uključiti učenike u aktivan rad“. 

Dodala je da je odziv učenika premašio njihova očekivanja.

Odziv je van naših očekivanja, čini mi se da ćemo naredne godine morati proširiti kapacitete. Očekujemo 200 učenika i veliki broj nastavnika. Korist je višestruka“.

Kazala je da su prirodnoslovni studiji jako zanimljivi i da studenti mogu dosta naučiti.

Prirodnoslovni studiji su jako zanimljivi i privlače veliki broj studenata. Oni osim ovih otvorenih vrata znaju doći na naše druge aktivnosti i to su nam pokazatelji da su zainteresovani“.

Njezina kolegica Svjetlana Stanić-Koštroman, pročelnica katedre za bilogiju je govorila o načinu na koji će privući buduće studente.

Ogranizovaćemo radionice i tako učenicima pokazati zanimljive strane prirodoslovlja. Naš fakultet je jako dobro opremljen, imamo istraživački laboratorij kao i laboratorije za praksu studenata. Studenti su aktivno uključeni i smatramo da oni upravo mogu učenike zainteresovati za studij“.

Dodala je da je Fakultet ostvario dobru saradnju sa drugim srodnim fakultetima.

Sarađujemo sa fakultetima van granica BiH i nastojimo tu saradnju proširiti. Možemo pokazati koliko nauka može biti zanimljiva“.