Ganić za N1: Da se birao jedan predsjednik to bi bio Komšić

Vijesti 17. okt 201809:52 > 09:54
Anadoliija

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao održane Opće izbore u BiH i aktuelne teme koje se tiču novog saziva Predsjedništva BiH i formiranja vlasti na svim nivoima.

On tvrdi da je izborima nedostajala supervizija.

“Ako glasate za jednu stranku, bilo bi dobro da znate ko će voditi državu, ko će biti na pozicijama. Izvršna vlast je loša, polupismena je već dugo. Stranke koje su pobijedile – trebalo bi da znamo kakve ćemo kombinacije dobiti kasnije. Koga će predstaviti za ministre, to ne znamo. Kod nas je proces – lijepimo slike, našminkamo se na plakatima, to ne nerazvijen proces. Neozbiljan, ne može biti 100 stranaka za tri miliona ljudi”, poručio je Ganić.

Ganić je ocijenio da je i međunarodna zajednica podbacila u vođenju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini.

“Ne možete građanima reći izađite i glasajte. U finalu – svaka stranka prepiše jedna od druge. Ko su igrači tih stranaka? Kada selektor priprema reprezentaciju, on kaže ko će da bude na golu, a ko u napadu”, pojasnio je u razgovoru sa Ivanom Crnogorac u Novom danu na N1.

On je kazao da “kada je nestao jednopartijski sistem – BiH nije dobila software kako se pravi višepartijski sistem”.

Komentarisao je Ganić i “nepoželjnost” Željka Komšića u nekim dijelovima BiH, te da li se vlast može formirati bez HDZ-a.

“Ovo je komplikovana država. Nijedan političar neće dobiti aplauz u svakom mjestu. Kada su u pitanju izbori – međunarodna zajednica treba da odluči koliko BiH ima građanskog, a koliko nacionalnog. Da ste birali jednog predsjednika – to bi sada bio Željko Komšić”, poručio je.

On je kazao da se Izborni zakon ne može mijenjati poslije izbora, nego prije, ali da će se vlast u svakom slučaju nagoditi, kompenzacije su moguće.

“Da ste rekli ko će biti šta u svakoj stranci – rezultat izbora bi bio drugačiji”, izjavio je Ejup Ganić za N1.

O novom sazivu Predsjedništva BiH je kazao da se može očekivati određeni stepen konsenzusa.

“Susjedi nam nisu puno pobjegli, sve to kuburi sa nezaposlenošću. Ja mislim da treba težiti da imamo jednog predsjednika. Ekonomska kriza će ih prisiliti da konkretno rade. Zabrinjava me ta pravna regulativa, moramo zaštitit građane, da država profunkcioniše. Predsjedništvo gubi na važnosti koju je imalo ranije. Da budem iskren, ništa me ne bi iznenadilo ko će pobijediti u Predsjedištvu”, kazao je u Novom danu na N1.

On je kazao da poznaje sva tri nova člana Predsjedništva BiH, te da i oni ovise od toga šta se dešava u regionu. Kao najbitniji događaj kazao je da je to prijem Crne Gore u NATO, što je po njemu “najveći tektonski poremećaj”.

Ganić je u programu N1 najavio i “Dubrovnik talks – Mediterian forum 2018”, koji ima za cilj povezivanje zemalja Mediterana. Ganić je pojasnio da je cilj tog foruma da od Dubrovnika napravi neku vrstu foruma u Davosu, da pokrene ekonomiju, da poveže ljude, upozna političare sa novim tokovima.

“Ako treba da prepisuju – neka prepisuju iz dobrih knjiga”, kazao je za N1, rekavši da će taj forum imati fokus na primjerima kako određene stvari iz oblasti ekonomije, medicine i tehnologija treba raditi, dok će predavači biti istaknuti stručnjaci u svojim poljima iz regije i svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.