Komšić nepoželjan u općini u kojoj je pobijedio Čovića

Vijesti 17. okt 201811:58 > 12:35
N1

Dužnosnici iz hrvatskog naroda u 11 srednjobosanskih općina uputili su prije nekoliko dana otvoreno pismo u kojem su novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića progasili ''nepoželjenim''.

VEZANE VIJESTI

“Sukladno tome Željko Komšić nema što tražiti na teritoriju naše županije“, piše u pismu koje je izazvalo brojne reakcije u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Neka slobodno zaobiđe područje Središnje Bosne gdje žive Hrvati jer je na tom području Željko Komšić persona non grata”, navodi se u otvorenom pismu.

Podsjećanja radi, riječ je o općinama: Kreševo, Dobretići, Jajce, Vitez, Kiseljak, Busovača, Fojnica, Travnik i Novi Travnik, te Gornji Vakuf Uskoplje i Bugojno, Komšića smatraju ”drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH”.

Zanimljivo, uvidom u izborne rezultate može se doći do podatka da je u 10 od 11 pobrojanih općina, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović osvojio veći broj glasova od Komšića dok je u jednoj, kandidat Demokratske fronte ipak bio uspješniji.

Radi se o općini Bugojno gdje je Komšić dobio 2.820 glasova dok je Čoviću pripalo 1.306 glasova. Najviše je u Bugojnu osvojio Šefik Džaferović (SDA) – 4.281 glas dok je na drugom mjestu Denis Bećirović (SDP) sa 4.059 glasova.

Podsjećamo, novi saziv državnog Predsjedništva činit će Džaferović, Komšić i Milorad Dodik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Načelnik općine je Hasan Ajkunić (SDA), a Igor Vrljić (HDZ) je predsjedavajući Općinskog vijeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.