Akcija FUP-a, uhapšene tri osobe

Vijesti 18. okt 201813:56 > 13:59
N1

U akciji kodnog imena Giannini Federalna uprava policije uhapsila je tri osobe zbog krivičnog djela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Aktivnosti su realizovane u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te po naredbama Općinskog suda u Visokom i Općinskog suda u Sarajevu. Uhapšene su tri osobe sa područja općine Visoko inicijala M.F. (1984.), N.S. (1996.) i K.E. (1984.).

“Izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. ‘amfetaminsko ulje’ koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz ‘amfetaminskog ulja’ a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom”, navodi se u saopštenju FUP-a.

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo, policijski službenici Federalne uprave policije tokom mjeseca jula 2018. godine provodeći OTA Duga, uhapsili tri osobe na području Kantona Sarajevo gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin.

Zaplijenjeno je više od 5 000 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. „extasy“, blizu kilogram materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „amfetamin“ te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.