"Svi nivoi vlasti trebaju pronaći rješenje za migrante"

Vijesti 25. okt 201813:55 > 13:57
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, sastao se danas s Peterom Van der Auweraertom, šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i subregionalnim koordinatorom za Zapadni Balkan.

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti migracija u BiH. Crnadak je naglasio da svi nivoi vlasti treba da zajednički nađu rješenje za probleme u vezi sa smještajem migranata koji se nalaze u BiH. Zahvalio se IOM-u na angažmanu i pomoći institucijama BiH vezano za prevazilaženje situacije s kojom se BiH suočava oko migranata. 

Van der Auweraert upoznao je ministra Crnatka ss aktuelnom situacijom u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH, s fokusom djelovanja ključnih aktera na terenu koji se tiču smještaja i uslova boravka migranata.

Šef Misije IOM-a u BiH pozvao je Crnatka na Međuvladinu konferenciju u Marakešu 10. decembra 2018. godine na kojoj se očekuje usvajanje “Globalnog kompakta za uređene i sigurne migracije”, sporazuma koji obuhvata sve dimenzije međunarodne migracije, usaglašenog od strane članica Ujedinjenih nacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.