Peštek: Pretvoriti potencijal turizma u ekonomske resurse

Vijesti 26. okt 201816:28 > 16:36
N1

Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, za N1 Newsroom je govorio o ekonomiji BiH, ali i razvoju ekonomije uz pomoć jedne od najvažnijih grana privrede, turizma.

Peštek tvrdi da poslovni ambijent u BiH nije takav da omogućava jednostavno investiranje.

“Mislim da trebamo raditi na eliminisanju mnogih barijera koje se postavljaju pred preduzetnike i da privlačimo investitore, odnosno da privlačimo sve one koji su spremni da ulože novac, da donesu nove tehnologije, da zaposle ljude, i da na taj način unaprijedimo kvalitet života svih ljudi”, kazao je.

Govoreći o turizmu, Peštek ističe da se mora više raditi na poboljšanju turističkih ponuda.

“Mi imamo potencijale za razvoj turizma, ali mi moramo raditi na pretvaranju potencijala u ekonomski vrijedne resurse, Mi imamo veliki potencijal, ali postoji puno stvari koje moramo unaprijediti. Prije svega, mi moramo raditi da osim deklarativne podrške, turizam dobije i stvarnu podršku”, pojasnio je gost Newsrooma.

Podsjećamo, u Sarajevu se održava 40. Festival turizma u kojem se predstavljaju turistički potencijali BiH, regije i svijeta, što je dobra prilika da BiH prikaže svijetu svoje turističke potencijale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.