Gube li nadležne institucije bitku protiv kriminalaca?

Vijesti 26. okt 201818:19 > 19:50
N1

Iako je broj krađe automobila u padu, stručnu javnost sve više uznimirava način na koji kriminalci djeluju. Stručnjaci upozoravaju entitetske granice, deseci policijskih agencija, loša komunikacija dovode do zaključka da država gubi bitku protiv organiziranog kriminala.

Još jedan krvavi događaj ponovno je na noge digao sve u državi. I opet aktualizirao pitanje borbe protiv organiziranog kriminala, u ovom slučaju automafije. U 2017. u državi je ukradeno 775 vozila, od čega na području sarajevske županije čak 431. Vlasnicima su vraćena 103. vozila. Brojke u padu, ali načini izvršenja sve su brutalniji.

“Kriminalci su postali opasni”, tvrdi Mevludin Halilović, policijski komesar Kantona Sarajevo.

U prvih devet mjeseci ove godine, sarajevska policija podnijela je izvješće protiv 13 osoba od kojih su deset povratnici u ovo kazneno djelo. U jednom slučaju donesena je presuda, za ostale ili su u tijeku suđenja, istrage ili su u fazi prijava.

No proteklih godina statistika je još crnja..

Tokom 2015 godine, 1,270 automobila je ukradeno u FBiH, a 170 u RS-u. Godinu kasnije, broj ukradenih automobila u FBiH je bio 1.029, te u RS-u 126.

Što znači, svakodnevno se u Sarajevu ukradu dva automobila.

Poređenja radi, u 2008. godini je ukradeno 1.766 vozila, dok je 2011 ukradeno 1,000 vozila, od čega 60 posto u Sarajevu.

Posljednji slučajevi krađe automobila na Ilidži, Aerodromskom naselju i sada na Alipašinom polju, a koji su završili i vatrenim obračunima otvaraju pitanje, gube li nadležne institucije bitku protiv kriminalaca?

“Gubi, kriminalci nemaju bilo kakve barijere. Oni su dobro povezani i u BiH i regiji. S druge strane, nedostatak informacija, slaba komunikacija, neuvezanost ne odgovara potrebama da se odupru organiziranom kriminalu”, kaže Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

I bivši prvi čovjek sarajevkog MUP-a smatra da je pitanje automafije izmaklo kontroli?! Poručuje: polciijske agencije namaju potrebnu potporu sustava, države.

“Ne može se organizirani kriminal rješavati s neorganiziranom državom i kada ne znatko tko je i gdje nadležan. Možemo odgovoriti ali nemamo ambijenta da možemo raditi. Ne možete dozvoliti da mafija bude korak, dva ispred vas”, ističe Nermin Pećanac, bivši minisatar unutarnjih poslova KS.

No policijsko-pravosudne akcije poput one “Volan” kada je uhićeno i optuženo 27 osoba optuženih da su kao kriminalna skupina krali, krijumčarili i prodavali više od 200 ukradenih auta, građanima ipak uljevaju nadu, nadu da država ovu bitku još nije izgubila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.