Za putovanje u EU od 2021. bit će potrebno podnijeti zahtjev

Vijesti 28. okt 201809:45 > 09:47
N1

Državljani zemalja koje imaju bezvizni režim sa zemljama Evropske unije, među kojima je i Bosna i Hercegovina, od 2021. godine trebat će imati odobren zahtjev za ulazak u EU takozvani ETIAS.

– To nije viza nego odobrenje za ulazak. Tako će državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje – pojašnjeno je Feni u Delegaciji EU u BiH.

Postoji trenutno 61 zemlja koja nije članica Evropske unije čiji građani mogu ulaziti u Schengen zonu bez vize i tamo se zadržati 90 dana bilo da putuju poslovno ili turistički, ali tokom tih 90 dana ne mogu raditi ili studirati.

Kako je navedeno na službenoj stranici ETIAS-a (European Travel Information and Authorization System – Evropskog sistema za odobrenje putovanja), imajući u vidu sadašnje sigurnosne izazove koji se tiču terorizma i povećanog priliva migranata, odlučeno je da se poduzme bolja kontrola za one koji prelaze granice EU.

– EU je kontinuirano naglašavala cilj da putovanje unutar vlastitih granica učini sigurnijim. Kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, ali i odgovorilo sigurnosnim izazovima, Evropska komisija odlučila se uvođenje sistema ETIAS koji predviđa podnošenje zahtjeva za odobrenje ulaska u prostor Schengena za svakog državljanina iz ovih zemalja starijeg od 18 godina – pojašnjeno je.

Prije putovanja u EU građani će morati popuniti interneta obrazac gdje su brojna pitanja poput onih koji se tiču obrazovanja i zaposlenja, zdravstvenog stanja, imena zemalja u koje je državljanin prije putovao ili one odakle je deportiran ili za koje nije dobio odobrenje te određena sigurnosna pitanja.

Kako se tvrdi u ovoj organizaciji, za ispunjavanja zahtjeva potrebno je desetak minuta i to će koštati sedam eura, a odgovor bi trebao stići za nekoliko minuta i najkasnije za četiri dana, a ukoliko ne bude odgovora za 96 sati zahtjev će se smatrati odbijenim.

Napominju da će u 95 posto podnesenih zahtjeva biti moguće obraditi aplikacija za nekoliko minuta te će biti poslana obavijest o statusu. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije.

Evropska komisija predložila je da se ETIAS oformi još u novembru 2016. godine s ciljem jačanja sigurnosnih provjera putnika koji imaju bezvizni režim, a sigurnost zemalja Unije bila je od velike važnosti za Komisiju još od 2014. godine kada je zabilježen veliki dolazak migranata.

Zemlje Schengena često su diskutirale o tome da je bezvizni režim omogućio kriminalcima da ulaze i ostaju u Evropskoj uniji, a zabrinutost je iskazana i zbog dužeg boravka i ilegalnog rada.

Tako će od 2021. godine sve zemlje koje imaju bezvizni režim s Evropskom unijom, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu, morati podnijeti zahtjev ETIAS prije putovanja u zemlje Schengena.

Iako je ovakav sistem neke zbunio iz ETIAS-a su potvrdili da se ne radi o vizi nego posebnom odobrenju, a odobreni zahtjev važit će tri godine ili do isteka pasoša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.