Šta će biti sa Fabrikom duhana Sarajevo

Vijesti 28. okt 201815:10 > 15:14
N1

U kompaniji British American Tobacco nisu željeli potvrditi informaciju da je prema njihovoj odluci obustavljena i iz FDS-a izmještena proizvodnja cigareta "aura", "code" i "diva", te da će se to uskoro desiti i sa najpoznatijim brendom ove fabrike, cigaretama Drina, čija bi proizvodnja trebala biti navodno nastavljena u Srbiji i Hrvatskoj.

Riječ o poslovnoj tajni, odgovoreno nam je uz opasku kako se FDS nastavlja baviti uslužnim djelatnostima sukladno postojećim ugovorima.

“Ja sam napomenuo da je došlo do smanjenja obima prozvodnje. Istovremeno kao na svim tržištima mi se borimo sa kojim proizvodima možemo postići što je mogući efekat. Pa imamo određene migracije proizvoda Zbog Zakona mi mijenjamo oblike kutijica, zbog optimiziranja proizvodnje moramo pojedini dio proizvodnje preseliti u jednu ili drugu tvornicu. Pa vam se događa da iz Rumunije jedan dio preselite u Hrvatsku, iz Hrvatske Vranje, itd . Šta će dogoditi u godinama koje slijede, FDS i dalje proizvodi i prozvodit će, ali konkretno o tome, ne mogu komunicirati zbog poslovne sfere”, kazao je Josip Lozančić, direktor pravnih i regulatornih poslova BAT-a za regiju Adria.

U BAT-u-u priznaju kako su gubici na tržištu ogromni. Zbog nelegalne konkurencije koja je najizraženija u BiH i na koju otpada oko 50 posto tržišta, ali i Zakona o akcizama koji se tek treba početi primjenivati, stanje, kaže Lozančić,nije nimalo optimistično

“Svakodnevno razmišljamo što da radimo s našim brendovima. Kako li ćemo naše legalne cigarete koje prodajemo po 4 KM uspjeti prodati pored onih koji se prodaju po marku dvije na nelegalnom tržištu. Da li ćemo primjerice jedan brend razvijati jače ili slabije.To su vam poslovne odluke koje ovise o samom tržištu”, navodi Lozančić.

Iz više izvora doznajemo kako se proizvodnja brendova FDS-a prema odluci BAT-a ipak obustavlja, Drina se i dalje prozvodi, no ukupna proizvodnja u FDS obavlja se samo u jednoj smjeni. Sve ovo moglo bi u konačnici dovesti do gubitka radnih mjesta i propadanja tvornice koja je bila sinonim za industrijsku proizvodnju.

Generalni direktor FDS-a Edin Mulahasanović ove sedmice ostao je nedostupan za pitanja i pojašnjenja. S druge strane, Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara “Dividenda”, koji je upozoravao na ovakav scenarij i tražio od Vlade FBiH da se zaustavi prodaja FDS-a, kaže kako će ova kompanija vrlo brzo prestati proizvoditi i “drinu”.

“U javnosti kruži papir, kojim direktor FDS moli taj famozni BAT da ne premješta te brendove do izbora, da se ne bi radnici uznemirili. To je jedan od dokaza da je direktor cijelo vrijeme radio pod direktnim uplivom stranaka, u njegovom slučaju premijera Novalića. On je taj koji mu je odobrio cijenu. I sad ako je Bat kupio nešto jeftino, može raditi šta hoće na tržištu. I tačno je da su svi brendovi osim Drine ugašeni. I Drina je vezana za zalihe koja postoje u fabrici, a onda “kud koji mili moji”, upozorava Čengić

Tržišni uvjeti o o kojima govore u BAT-u postojali su i ranije no problem je dodaje Čengić, što se ovde zapravo niko ne bavi fabrikom, njenom proizvodnjom i prodajnom linijom, već ogromnim bogatstvom koji je FDS imala i dalje ima.

“Nekoliko stotina radnika će tu završiti svoj radni vijek.To je opomena i za radnike Aluminija, i BH telecoma i Elektroprivrede ako dozvole da ih prodaju”, naglašava Čengić.

Podsjetimo da je odluka Federalne vlade da proda svoj udio od 39,9 posto dionica u FDS, prije dvije godine CID-u, Austrijskom investicijskom fondu koji ima dva zaposlenika i direktora kojeg je istraživala i austrijska policija, naišla na ogromne osude opozicije koja je tražila da prodaju preispita i nadležno tužilaštvo. Cijena dionice čija je knjigovodstvena vrijednost bila 174,5, prodata je je za 83,5 KM. Vlada je inkasirala oko 42 miliona KM, dok se procjenjivalo da je vrijednost nekretnina, ali i udjela u različitim kompanijama, bila barem duplo veća. 

Zašto CID, premijer Fadil Novalić tada je odgovorio, FDS je bio u padu, odnosno

“To nas niti ne zanima, nama se na berzi mogao pojaviti bilo ko, ko bi kupio fabriku . MI nemamo obavezu da provjeravamo”, kazao je federalni premijer, Fadil Novalić.

Godinu dana kasnije, preko CID-a u fabriku je ušao najavljivani British American Tobacco kupivši vladine dionice, koje nikada nije preuzeo.

Kako je saopšteno u januaru 2017., postignut je dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a. Austrijski fond je je ostao vlasnik dionica i postepeno povećao svoj udio koji danas iznosi 86,5 posto dionica.

U svemu navedenom zanimljivo je i da je Fabrika duhana Sarajevo ponovo počela otkupljivati vlastite dionice, odnosno da je osnovana je nova kompanija koja se također zove FDS, koja će biti društvo ograničene odgovornosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.