Dahić: Na Marijin Dvoru se rješavaju problemi policajaca

Vijesti 29. okt 201808:47 > 08:58
N1

Ismet Dahić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za N1 je komentarisao ubistvo policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u petak u naselju Alipašino Polje. Smatra da su političari ti koji moraju rješiti probleme s kojima se suočava policije u smislu poboljšanja zakonskih rješenja.

Ocijenio je da se ne izriču odgovarajuće sankcije za najteža krivična djela. Ukazao je da policija ima broje informacija o kriminalcima, pa i automafiji, ali da ne postoji učinkovita sankcija.

Dahić je za N1 kao problem ocijenio teritorijalna ograničenost policije u djelovanju i upozorio je da Sarajevu nedostaje još mnogo policajaca, posebno onih koji bi bili specijalizirani za određene radnje.

“Konačno treba krenuti sa prijemom većeg broja policajaca, da se formiraju timove za vanredne situacije. Mi smo prije 43 godine imali transportna vozila za borbu protiv terorizma. Policijska potrola ne može djelovati iz opštine Novi Grad Sarajevo ne može djelovati u Centru ili obratno”, rekao je.

Prema njegovim riječima, izmijenio bi zakonske odredbe i fomirao bi specijalističke timove koji bi imao ovlasti na području cijele Bosne i Hercegovine, te je dodao:

“Ubiti dvojicu policajaca automatskim puškama je bezobzirno. Ne znam da li javnost to zna, ali na području Sarajeva se vrlo često dešava da se sa područja Republike Srpske u gradu nalaze dva, tri ili četiri lica naoružana dugim cijevima kako bi vršili krivična djela. Policija dobije dojavu o tome i iznenađeni su time da nemaju odgovarajuću ekipu koja će djelovati. Zato nam trebaju specijalističke ekipe”.

Bivši prvi čovjek sarajevske policije se osvrnuo i na djelovanje automafije kazavši:

“Pitajte ljude koji su otkupljivali svoja ukradena vozila negdje na području šuma na Romaniji. Na koga su tamo naišli i kako su otkupili vozilu. Ko ih dočeka tamo i koja je to organizovana grupa ljudi. Njih policija mora neutralizirati”.

U razgovoru za N1 je Dahić naglasio da policajcima u redovnoj patroli ne trebaju pištolji objasnivši da zato zakon mora biti usklađen sa potrebama policije.

Ukazao je na sljedeće:

“Na Marijin Dvoru se rješavaju problemi policajaca. Tu zajedno s građanima moramo zahtjevati rješenje problema. Policajci se provjeravaju prilikom prijema u službu, pa i za najniži čin. Provjerava se da li su koruptivni. Samo ne znam da li se provjeravaju oni čija se lica smiješe s plakata”.

Ubijeni sarajevski policajci, Adis Šehović i Davor Vujinović, će biti sahranjeni danas. Šehović će biti biti sahranjen na mezarju u Buća Potoku u 14:30 sati, dok će Vujinović biti sahranjen na groblju Sveti Josip na Koševu u 12:15 sati.

Podsjećamo, Šehović i Vujinović su ubijeni u petak u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Na njih su pucale osobe koje su pokušavale otuđiti Volkswagen Golf VI hrvatskih registarskih oznaka. Prema riječima Adema Zolja, premijera Kantona Sarajevo, na njih je pucano dok su se nalazili u policijskom vozilu i nisu imali priliku uzvratiti paljbu.

Šehović je preminuo na mjestu događaja, dok je Vujinović preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon napora ljekara da ga spase.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.