Slučaj Opsenica: Srbin ili Hrvat?

Vijesti 01. nov 201819:04 > 19:05
Screenshot

Centralna izborna komisija BiH razmatrala je danas žalbe u slučaju Nine Bukejlović i Gorana Opsenice, na čije mandate su se zbog nacionalnog izjašnjavanja ranije žalili u Srpskoj radikalnoj stranci, odnosno SDP-u BiH. Biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat u BiH dodatno usložnjava situaciju kada je riječ o dodjeli političkih mandata.

Dokument na slici izjava je Gorana Opsenice koju je kao kandidat na posljednjim izborima, u ovom slučaju koalicije stranaka okupljene oko HDZ-a morao potpisati i ovjeriti.

N1

Takve su procedure .Na sjednici CIK-a ova izjava danas je pokazana novinarima, a nakon što je Opsenica izjavio da je Centralna izborna komisija “istruirana da pogriješi”

“Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga”, kazao je Opsenica.

Opsenica je podsjetimo dobio manadat u Predstavničkom domu FBiH kao Srbin, nakon čega je žalbom regovao SDP, koji pretendira na mandat koji je dodijeljen Opsenici. Podsjetili su kako je Goran Opsenica nakon izbora 2014. godine kao Hrvat izabran na fukciju ministra zdravstva u HNK. Dodjeljivanje mandata nazvali su pokušajem izborne prevare, no nije jasno čije, jer sam Opsenica tvrdi da je Hrvat, iako se u izjavi o prihvatanju kandidature navodi kao Srbin.

No stvari su se večeras dodatno zakomplikovale nakon što je Opsenica u izjavi za medije kazao kako uopšte nije bio u BiH kada je Izjava o prihvatanju kandidature potpisna. Prema proceduri, izjave se ispunjavaju u centrali stranke, moraju biti lično potpisane i ovjerene.

Ukoliko se pokaže tačnim kako je neko u ime njega potpisao izjavu, Goran Opsenica više ne može biti izabran ni kao Hrvat ni kao Srbin, jer praktički nije ni prihvatio kandidaturu. S druge strane, potpis u njegovo ime je krivično djelo i posao za Tužilaštvo BiH.

Posljednju izjavu Gorana Opsenice u CIK-u ne mogu komentirati, dok im se i zvanično ne obrati. No, o njegovom mandatu će konačan sud dati Apelacioni odjel Suda BiH, ako se ranije u priču ne uključi i Tužilaštvo zbog krivotvorenja potpisa.

Sud bi u naredna tri dana trebao odlučiti i da li je Nina Bukejlović Srpkinja ili Bošnjakinja, odnosno da li je imala pravo na kompenzacijski mandat u NSRS-u. Iako je Milenko Mihajilica, predsjednik Radikalne stranke Republike Srpske, bio treći kandidat na listi koalicije predvođene SDS-om, mandat je dobila četvrta Nina Bukejlović jer se izjasnila kao Bošnjakinja,

Naime, sukladno Izbornom zakonu minimalno po četiri Bošnjaka moraju dobiti mandat u NSRS-u. No Milenko Mihajlica inače kolega iz koalicije smatra da u tu kategoriju ne upada Nina jer se 2016. izjašnjavala kao Srpkinja. Mijenjati nacionalni identitet u istom izbornom ciklusu nije dozvoljeno..

CIK nije imala jedinstven stav o ovom pitanju da li je o riječ o manipulaciji identitom, ili ne. Ako joj joj bude oduzet mandat, na ovo mjesto u Narodnu skupštinu mogao bi zasjesti Denis Šulić iz SNSD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.