Zolj za N1 o ubistvu policajaca: Ima dosta podataka

Vijesti 02. nov 201818:06 > 18:10
N1

Danas je održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu, a nakon ubojstva dvojice policajaca. O sigurnosnoj situaciji u KS za N1 je govorio premijer ovog kantona Adem Zolj.

Na Skupštini Kantona Sarajevo danas je zatraženo uvođenje kratkororčnih i dugoročnih mjera za poboljšanje sigurnosne situacije, dok je kantonalni MUP zatražio i pomoć FBI-ja na rasvjetljavanju ovog slučaja. U obraćanju poslanicima premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je kazao “sigurnosna situacija je do 26. oktobra bila zadovoljavajuća”.

“Statistički gledano situacija u Kantonu Sarajevo jeste zadovoljavajuća. U odnosu na 2010. godinu broj ukradenih automobila se smanjio za 50 posto a za prvih devet mjeseci ove godine se smanjio za još jednu trećinu. Broj krađa statiska pokazuje se smanjio. Kada se desi ovakav događaj onda statistika pada”, kazao je Zolj.

Premijer KS za N1 je istakao da kada se desi nešto kao ubistvo policajaca onda se samo priča o tome a poenta je da treba preventivno djelovati.

“Kod nas je to tako, da kada se nešto desi onda se priča o tome. Poduzimaju se mjere, sastanci, okrugli stolovi. To nije normalno. Uvijek govorim da treba preventivno djelovati. Kada gledam ove mjere koje su danas usvojene, to se može riješiti za dva mjeseca. To nije za KS nikakav problem”, naglasio je Zolj.

Sve mjere koje su danas usvojene neće puno pomoći kategoričan je Zolj.

“Ovo sve što je danas usvojeno neće puno pomoći. Treba uraditri jedan dio, to je zakonodavna regulativa. Izmjene i dopune Krivičnog zakona. Brzo reagovanje kod ovakvih situacija je ključno. Ubistvo policajaca od petka od dvanaest sati je trebalo da preuzme Tužilaštvo BiH i državne agencije. Radi se o tome da ako u prvim satima ne reagujete brzo dajete mogućnost ovim koji su počinili ovaj zločin da se sakriju”, potcrtao je Zolj i dodao:

“Državne agencije su mogle dati nalog da se izvrše pretresi u ovom dijelu jer ovo nije prvi put da se ovo dešava. Policija MUP-a KS odmah je na Dobrinji i ne može preći tamo. Državne agencije mogu odmah preći tamo. Naši policajci daju obavještajne podatke MUP-u Republike Srpske da na toj lokaciji ima nešto sumnjivo. Imamo informacije da se krije ovo odbjeglo vozilo a naši policajci ne smiju preći tamo. Onda naše kolege iz MUP-a RS odu na lice i napišu izvještaj MUP-u KS. Za državne agencije nema toga“.

Srećko Trifković je usko povezan sa ubistvom policajaca, istakao je Zolj.

“Trifković koji je pritvoren usko je povezan sa ubistvom ove dvojice policajaca. Zato je i određen pritvor na mjesec dana. Na području KS je sve prevrnuto. Kontrolišu se svi video snimci, utvrđeno je i auto kojim se prebjeglo tamo. Ima dosta podataka. To auto se ne može da pronađe u drugom entitetu”, naglasio je Zolj.

MUP KS je dao podatke MUP-u RS da traže to vozilo kazao je Zolj i dodao da će u istrazi pomoći i Srećko Trifković.

Premijer KS tvrdi da se radii o organizovanom kriminalu krađe vozila odbacivši špekulacije koje su se pojavile u javnosti da je po srijedi trgovina narkoticima.

“Prema informacijama kojima ja raspolažem radi se o organizovanom kriminalu krađe vozila. Vozilo koje je pronađeno na Alipašinom polju je pokušano da se ukrade ali je neki tehnički kvar uzrokovao da automobil stane i onda je naišla naša patrola. Oni su bili oko ukradenog vozila”, kazao je Zolj.

Kanton Sarajevo je za poliiciju nabaviio dobro naoružanje a u proceduri je nabavka još naoružanja kazao je Zolj.

“Kanton Sarajevo je za policiju nabavio dobro naoružanje. U proceduri je nabavka još naoružanja. Policija je dobro opremljena i vozilima i opremom. Ranije su se mogli nabaviti GPS uređaji, video u policijskom autu, to je praksa u cijelom svijetu. Prije se nije uradilo jer nije bilo inicijative”, zaključiio je Zolj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.