Otkrivamo kako se zaštititi od krađe vozila

N1

Stručnjaci nakon ubistva policajaca u Sarajevu upozoravaju kako su kriminalci u svakim smislu ispred policije. Pa tako i kada je u pitanju načini na koji kradu automobile, prate svjetske tehnološke trendove i u mogućnosti su ukrasti skoro svako vozilo.

Jedan od načina krađe automobila je putem tzv. grebera. Jedan kradljivac prati vlasnika vozila, hvata signal ključa. Signal šalje drugom kradljivcu koji se nalazi pored automobila, drugi otključava i pali vozilo. No po ovom sistemu auto može da upali samo jednom. U ovom slučaju najbolje koristiti mehaničku zaštiti za blokadu motora. Od koristi može biti i ukoliko vozilo posjeduje GPS sistem.

“U većini slučajeva kada je keyless sistem u pitanju ne, jedno paljenje je to kada je on skinuo signal. Poslije kada ga on to odvuče na to skrovito mjesto on ga ne može više upaliti”, pojašnjava Haris Muminović, Hudiny lock.

No za kradljivca i to je dovoljno, ukradena vozila prerađuju, odstranjuju dijelove koji smetaju i ugrađuju nove, ili se odluče za prodaju u dijelovima.

“Jedna vozila se sijeku, stvaraju se dijelovi, za druga se štancaju novi brojevi i sa novim oštancanim brojevima, i sa novim falsifikovanim saobraćajnim dozvolama, idu preko granice BiH, u zemlje okruženja”, otkriva Ismet Dahalić, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tehnologije za krađu stižu upravo iz inostranstva, mogu se naći na internetu i koštaju i do 13 hiljada dolara. Uređaji su inače namjenjeni za policiju i druge sigurnosne agencije.

“Kupuju putem interneta i dolazi im bez ikakvog problema na carini, gdje niko ne postavlja pitanje da li se on bavi sa tim”, ističe Muminović.

“Svugdje je to u svijetu opšte poznata pojava, da iza kriminala, iza metoda kojim oni vrše krivična djela, ide policija sa metodama otkrivanja”, dodaje Dahić.

Automobile kradu i uz pomoć eksternog računara kojim zamjenjuju originalni iz automobila.

“Dođe do motornog kompjutera, iskopča njegov džek, ukopča svoj na kome je ugrađena priprema za paljenje. On sa ovim motornim kompjuterom može da uradi bezbroj auta, jer je u njemu ugašena informacija za traženje ključa”, navodi Muminović.

Zbog toga kaže važno je imati više zaštita, u ovom slučaju mehaničku koja blokira volan vozila. Servisi koji prave zašite za vozila moraju, kaže naš sagovornik, biti inovativni, jer kradljivci brzo nađu način da “probiju” zaštitu.

Stručnjaci kažu da skoro ne postoji auto koje je nemoguće ukrasti, pitanje je samo koliko je kradljivcu potrebno vremena da pređe sve prepreke. Proces krađe može da traje od jedne minute do sat i po.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.