Movember: Banjalučke 'Superbrke' u globalnoj humanoj misiji

Vijesti 05. nov 201817:09 > 18:56
N1

Mjesec novembar je mjesec brkova. Na taj način muškarci privlače pažnju na sebe i upozoravaju na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka prostate. Ovaj pokret je nastao u Australiji prije 15 godina, a već šest živi i kod nas. Banjalučke 'Superbrke' i ove godine se organizovali humanitarnu akciju.

Brkovi više nisu samo simbol muškosti ili modni detalj. Tokom novembra na šaljiv naičn, puštanjem brkova, muškarci ukazuju na ozbiljan problem. Prikupljaju sredstva za oboljele od karcinom prostate i upozoravaju na važnost preventivnih pregleda.

“Da se humanitarno podrži ta akcija. U svakom slučaju puštamo bradu brkove da probamo od ovog surovog kapitalizma uzeti ono malo humanog što se može”, istakao je Ljupko Mišelić iz Banjaluke.

Obezbijediti sredstava za liječenje dvadesetpetogodišnjem Slavku Rajliću iz Novog Grada i dvadesetogodišnjem Ernadu Imšireviću iz Doboja koji se bore sa rakom testisa, ove godine cilj je banjalučkih Superbrka.

“Tokom novembra puštamo brkove, skrećemo pažnju na sebe kao što možete vidjeti na meni, što je neuobičajeno za moj izgled, ali to je način da ko god me sretne pita šta je to i ja iskoristim priliku da objasnim da je novembar mjesec skretanja pažnje na muške bolesti rak prostate i rak testisa”, objasnio je Igor Kremenović iz Udruženja ‘Superbrko’.

Akciju su podržali i banjalučki glumci i to ne samo puštanjem brkova. U Gradskom pozorištu ‘Jazavac’ igraće se predstava ‘Post muški stres’.

“Sva sredstva od prodatih karata 16.11. od predstave ‘PMS – Post muški stres’, u kojoj igraju naše dvije glumice Dragana Marić i Sandra Ljubojević, uplatimo u Brkin fond“, kazao je Ljubiša Savanović, glumac.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate. Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Međutim, primijetila ih je australijska Fondacija za oboljele od raka prostate i postala im partner, pokret se proširio na cijeli svijet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.