Policijska akcija večeras u Rogatici, tri osobe uhapšene

Vijesti 05. nov 201821:41 > 21:45
N1

Nekoliko policijskih agencija večeras na području Općine Rogatica provodi policijsku akciju, a prema prvim nezvaničnim informacijama, tri osobe su uhapšene.

Kako je za N1 potvrđeno iz Policijske stanice Rogatica, akcija traje, ali detalja neće biti dok akcija ne bude okončana. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nismo uspjeli dobiti komentar.

No, kako nezvanično saznajemo, pretragom terena koje su tokom dana izvršili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, na više lokacija pronađeno je nekoliko ukradenih vozila i dijelova ukradenih vozila, a prilikom pretrage na Sokocu, uočeno je i crno vozilo Range Rover s ukradenim tablicama. Kako saznaje N1, isto vozilo s istim ukradenim tablicama primijećeno je u Sarajevu na dan ubistva dva pripadnika MUP-a KS koncem prošle sedmice.

Vozilo je, potom, presretnuto i tom prilikom uhapšene su tri osobe na području Rogatice. Vozilom je upravljao, kako saznaje N1, i jedan od optuženih u akciji ”Volan”.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Akcija Volan je najveća dosadašnja istraga u Bosni i Hercegovini usmjerena protiv autokriminala. U julu prošle godine državno tužilaštvo saopštilo je da je u saradnji sa policijskim agencijama uspjelo ‘razbiti’ četiri organizovane kriminalne grupe koje se sumnjiče za krađe automobila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, te Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona još od 2011. godine.

Gotovo godinu nakon prvih hapšenja u akciji “Volan” podignuta je optužnica protiv 27 osoba koje dolaze iz oba bh. entiteta. Terete se da su naoružani i maskirani krađe izvršavali specijalističkim alatom i priborom, uz upotrebu radio-stanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanja policije. Ukradena vozila, više od 200, skrivana su uglavnom na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca, a od vlasnika vozila kasnije je iznuđavan otkup.

Optuženi su se na ročištima pred Sudom BiH u avgustu izjasnili da nisu krivi.

Akcija će biti nastavljena. U akciji su učestvovali SIPA i MUP RS uz asistenciju MUP-a KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.