Advokat o zdravlju Ratka Mladića: Onemoćao je, slabo jede

Vijesti 06. nov 201816:59 > 17:05
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Miodrag Stojanović, advokat Ratka Mladića za N1 je kazao da je zdravlje njegovog klijenta loše i da postoje razlozi za zabrinutost.

Također, za N1 je kazao da je odluka o izeću trojice sudija iz Apelacionog vijeća – spektakularna, budući da je argumentacija koja je korištena, upotrebljavana i ranije – ali je bila odbijana uz, kako je kazao, isto objašnjenje.

“Rekao sam da je to spektakularna odluka tribunala, ne zbog posljedica. Ko god da radi – radit će u skladu sa pravilima i zakonom, ali je spektakularna što smo mi tu argumentaciju koristili više puta u prvom i drugom stepenu. Pet ili šest puta smo odbijani uz obrazloženje da sudije profesionalno rade svoj posao”, kazao je Stojanović.

“Sada se desio obrt. Sudija Antoaneti koji je došao po činu, rekao je rečenicu da ima mjesta i razloga da se sumnja u nepristrasnost sudija, i donio je odluku o izuzeću”, izjavio je za N1 Stojanović.

On je pak kazao da ne očekuje “spektakularnu pravosnažnu presudu”.

“Sudije koje dolaze radit će po dokazima. Iskreno vjerujem da će se argumentacija žalbe prihvatiti”, poručio je advokat Ratka Mladića.

Stojanović je za N1 kazao da je u posjeti Mladiću bio prije nekoliko mjeseci, te da je njegovo zdravstveno stanje sve lošije.

“Onemoćao je, nema snagu, slabo jede. Zabrinuti smo za način njegovog liječenja. U tom pravcu nema šta da se doda. Ima osnova i razloga za zabrinutost”, poručio je Stojanović.

Danas je održana i statusna konferencija pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Hagu, a Ratko Mladić se pojavio pred novim Žalbenim vijećem.

Stojanović je za N1 rekao da je to jedna u nizu uobičajenih konferencija u kojoj se analizira stanje predmeta. Statusna konferencija, kako je potvrđeno za N1, protekla je rutinski, a trajala je između 15 i 20 minuta.

Podsjećamo, sudija Jean Claude Antonetti uvažio je žalbu odbrane Ratka Mladića da se iz drugostepenog sudskog vijeća u ovom predmetu isključe trojica sudija i to Carmel Agius, Liu Daqun i Theodor Meron.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.