Berton o instrukciji Ministarstva za obrazovanje KS

Vijesti 07. nov 201810:53 > 10:57
N1

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Berton, oglasio se povodom instrukcije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi sa provedbom odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik, ali smatramo da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu”, navodi Berton.

Poručuje da izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda.

“Stoga, pravna formulacija navedena u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo je neprihvatljiva i takođe nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju i to u više navrata isticala nakon usvajanja zakona”, izjavio je Berton.

Misija je takođe nastavila da iskazuje svoju zabrinutost po ovom pitanju pred relevantnim vlastima nakon izdavanja Instrukcije u septembru 2017. godine.

“Puna provedba pomenute pravne odredbe Zakona, na osnovu koje je izdata ova Instrukcije, može dovesti do potpune segregacije djece u Kantonu Sarajevo, što ne doprinosi procesu pomirenja. Od ključnog je značaja u ovom smislu napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika”.

Izdavanje još jedne Instrukcije u novembru 2018. godine ukazuje, navodi, na nepostojanje volje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo da izmijene spornu odredbu o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

“Misija će nastaviti da se zalaže kod obrazovnih vlasti na najvišem nivou za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a”, stoji na kraju izjave šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadora Brucea G. Bertona povodom instrukcije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi sa provedbom odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.