Nikšić se sastao sa Wigemarkom

Vijesti 08. nov 201812:41 > 12:42
NAP

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH kazao je da je današnji sastanak održan na poziv šefa Delegacije EU Larsa Gunnara Wigemarka. On mu je kazao da je već razgovarao i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

 – Tema je bila izborni proces i ovo što nam predstoji. Mi smo još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da je ovaj izborni proces bio u potpunosti kompromitiran, ponudili čak i određene dokaze. Imali smo priliku čuti i od njih da su i oni evidentirali niz nepravilnosti, vidjeli i utvrdili.

U narednom periodu treba raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se te nezakonitosti i nepravilnosti svele na minimalne mjere.

– Pričali smo i o ovome što se dešava u kantonima, reformskoj agendi i o onome što bi mogla proizvesti odluka Centralne izborne komisije. Svako je iznio svoje stavove. I u Evropskoj komisiji shvataju da bez pravog plana, bez pravljenja budućih vlada na konkretnom programu samo na osnovu broja ruku u parlamentima samo ćemo se naredne četiri godine valjati u onome što smo imali prethodne četiri godine – kazao je Nikšić.

Dodao je da se u CIK-u „kriju iza Evropske komisije iza OSCE kod donošenja odluka da se ponovo ne broje glasovi, odnosno da se ne ponavlja brojanje na pojedinim biračkim mjestima.“

– Oni su tvrdili da to nije njihov stav već da podržavaju CIK kao instituciju da rade, ali da njihova podrška ne znači da CIK može raditi protuzakonito kao što radi u posljednje vrijeme kad je u pitanju popuna Predstavničkog doma i ove odluke koju imaju namjeru donesu – kazao je Nikšić.

Postoje četiri glasa u CIK-u da se donese odluka o korištenju Popisa iz 2013. godine, kazao je Nikšić.

– To je i protivustavno i protivzakonito i tu će SDP tražiti svaku moguću zaštitu. CIK mora biti svjestan težine svojih odluka i da će neki organi u konačnici ispitivati njihovo ponašanje i te odluke – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH je istakao da i Wigemark smatra da CIK ne može raditi protuzakonito i protivustavno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.