Kantoni u kojima je najavljeno formiranje vlasti bez SDA

Vijesti 09. nov 201810:51 > 10:52
N1

Prošla su 32 dana od Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Centralna izborna komisija (CIK BiH) potvrdila je rezultate, a dogovori oko formiranja vlasti ulaze u drugu fazu.

VEZANA VIJEST

 U četiri bh. kantona formiranje vlasti je pri samom kraju, a jedna stvar im je zajednička – SDA neće biti u vlasti, a konačna potvrda tih najava – sve je bliže.

SDP, DF, Naša stranka, NBL Narod i pravda te SBB počeli su pregovore o formiranju skupštinske većine. Za stolom su počeli razgovarati kako formirati vlast u Kantonu Sarajevo. Pregovori su trajali dva sata, a naredna runda zakazana je za utorak, 13. novembar.

U Zeničko-dobojskom kantonu stvari su dosta jasnije. Predstavnici šest stranaka potpisali su koalicioni dokument za mandatno razdoblje 2018 – 2022. Bez SDA u vlast će SDP, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, SBB i A-SDA. Na potpisu se trebala pojaviti i SBiH – ali do toga nije došlo.

#related-news_0

Novi sastanak zakazan je za narednu sedmicu, a tada će biti poznat i datum konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Ukupno pet stranaka formirat će vast i u Tuzlanskom kantonu, a skupštinska većina će biti sastavljena bez SDA i PDA. Bloku građanskih partija, SDP, DF i Naša stranka, pridružili su se SBB i Stranka za BiH. Ovih pet stranaka činit će skupštinsku većinu s 19 mandata.

#related-news_0

 U Unsko-sanskom kantonu, sedam dana nakon izbora u jednom radnom danu smijenjena je i imenovana nova Vlada. Izglasano je nepovjerenje dosadašnjem sazivu Kantonalne vlade i premijeru Huseinu Rošiću. Premijerska fotelja povjerenja je A-SDA-ovom Mustafi Ružniću.

Na inicijativu Kluba Bošnjaka, smijenjen je i dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, te je na njegovo mjesto postavljen Rasim Pajić iz Kluba poslanika također A SDA. Inače, ovu sjednicu Skupštine USK sazvao je zamjenik bivšeg predsjedavajućeg Mladen Lonić, dok je odluke podržalo 17 poslanika iz svih stranaka koje participiraju u Kantonalnoj skupštini (A SDA, SBB, DF, DNZ,SDP), osim Stranke demokratske akcije (SDA) i Laburističke stranke.

A-SDA će imati najviše mandata u ovom kantonu, a iz stranke je ranije potvrđeno opredjeljenje da se vlast formira bez SDA.

#related-news_0

 Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Goražde, aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović inicirao je pregovore sa svim političkim partijama koje su osvojile mandate u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, osim sa SDA i Liberalnom strankom.

U pregovorima oko formiranja parlamentarne većine uz NBL učestvuje još osam političkih subjekata – SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka, sa 16 poslanika od ukupno 25 koliko čini kantonalni parlament.

Ramović ističe da je cilj formiranje čvrste koalicije i stabilne većine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.