"Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol"

Vijesti 09. nov 201813:36 > 14:09
N1

Nedžad Maksumić, mostarski književnik i glumac, za N1 je evocirao uspomene na današnji dan 1993. godine kada je srušen Stari most u Mostaru.

On je kazao da se vjenčao samo dva dana pred rušenje mosta.

“Plakali smo kada je srušen. Iz očaja, iz saznanja da postoje neki kojima simboli grada ne znače ništa. Svakog starog Mostarca zaboljela je proslava rušenja mosta u jednom dijelu grada”, kazao je.

“Zamislite da neko sruši Krivi toranj u Pizi, i kažu ‘ionako je bio kriv’. Ili da u Firenci sruše Ponte Veccio, da sruše Trg svetog Marka u Veneciji i kažu da taj grad pripada njima. Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”, kazao je Maksumić za N1.

Ipak, Maksumić je kazao da je budućnost jedino vrijeme koje treba da postoji u Mostaru, ali da je greška prepustiti grad onima koji ne osjećaju ljubav prema njemu.

“Mostar zaslužuje remont. Mostar zaslužuje bolje”, kazao je.

On je istakao da je pretenciozno Mostar danas nazvati gradom, koji je funkcioniše.

“To nije političko pitanje. To je pitanje podijeljenosti u umovima. Mostar, ovakav kakav jeste ne može praviti zajedničke manifestacije. Podijeljene su”, kazao je, dodavši i to da se rušenje Starog obilježava samo u jednom dijelu grada.

“I to ne od političara, da se ne bi zamjerili. Mostar ne samo da je grad slučaj, nego je grad koji funkcioniše samo kada mora da se dijeli plijen”, poručio je Maksumić za N1.

Kazao je i to da svjetska javnost nije saznala da je most srušen grad ne bi bio spašen.

“Žrtvovanje Starog mosta pomoglo je životu jednog dijela grada. Ideje o Mostaru. Mostar je ideja. Nastao je oko mosta. Mostovi su stvoreni da spajaju ljude”, izjavio je.

Podsjećamo, današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zaključilo je da snage HVO-a nisu imale konkretnu namjeru diskriminirati ili vršiti teror kada su uništile Stari most.

Žalbeno vijeće stoga je zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela i ukinulo je osuđujući dio za zločin ‘bezobzirnog razaranja gradova i sela’ u odnosu na Stari most.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.