Njihov trud uvijek se završi sa medaljom ili peharom

Vijesti 11. nov 201817:27 > 17:30
N1

Iako se danas malo šta dešava, jer mladi svu svoju energiju i vrijeme daju na društvene mreže, druženje i ples još uvijek postoji. Život mladih bez telefona i društvenih mreža želje su Centra za edukaciju i rad s djecom i omladinom "Mis Banjaluka". Grupa banjalučkih mažoretkinja sa međunarodnih takmičenja se nikad kući ne vraća praznih ruku.

Njihov rad i trud uvijek završi s nekom medaljom ili peharom.

Šesnaestogodišnja Nataša Živanić jedna je od članica banjalučkih mažoretkinja sa najviše osvojenih odličja. Mažoret plesom bavi se od pete godine. Kaže kako ova vrsta plesa i sporta traži dosta rada i vježbe.

“Privuklo me to što se dosta putuje svake godine idemo u različite zemlje. Imamo puno putovanja i takmičenja. Uglavnom se koriste pom-pom i baton štapovi. Baton je malo složeniji i malo se teže koristi zbog vrćenja i samog bacanja, ali nije toliko teško kako izgleda”, priča nam Nataša.

Zbog manjka novca banjalučke mažoretkinje uglavnom se takmiče u malim formacijama jer velika formacija koju bi trebalo činiti najmanje 12 djevojčica sada ne postoji. Za 2019. imaju, kažu, spremljen program te se nadaju podršci gradskih vlasti.

“Svima je jako teško, kako zadnje dvije godine se jako malo odvaja za i moramo sve same da odrađujemo, i nismo odustale. Radi se s manjim kapacitetom ali radi se dobro”, kaže Sunčica Laguza, predsjednica Centra za edukaciju i rad sa djecom i omladinom.

Za sljedeću godinu banjalučke mažoretkinje imaju velike planove, a to je da ponovo organizuju međunarodni festival u Banjaluci, te da njihove takmičarke otputuju na evropsko i svjetsko prvenstvo u mažoret plesu.

Sljedeći značajni nastup je međunarodno takmičenje u Zagrebu gdje će se dvije juniorke iz Banjaluke takmičiti u okviru male formacije, a tri seniorke kao trio, duo i tri solo formacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.