Hoće li krenuti pomama za benzincima u BiH?

Vijesti 12. nov 201816:24 > 16:25
N1

Posljednji dana svjedoci smo da je cijena dizela premašila cijenu benzina, što je u prethodnom periodu bilo obrnuto. Hoće li krenuti pomama za benzincima ili je ovo samo iznimka nakon koje će se sve vratiti na staro? Kakav je omjer dizelaša u odnosu na benzince?

Cijene dizela premašile su cijene benzina, što i nije nešto do sada neviđeno, ali ipak nije dugo viđeno. Cijene se razlikuju u ovisnosti od pumpe do pumpe ali u prosjeku dizel je skuplji za 10 pfeninga.

“Razlog je u tome što je generalno proizvodnja dizela nešto skuplja znači rafiniranje dizela nego benzina i to dijelom utiče na rast maloprodajne cijene da je ona nešto veća nego benzin ali sa druge strane imamo u posljednjim godinama rast potražnje na svjetskom tržištu prije svega Evrope, Azije i Kine za dizelom”, kaže Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak.

Prema podacima Bihamka broj registrovanih vozila u BiH u 2017. godine je preko milion, najviše u entitetu FBiH preko 600 hiljada. Ako pogledamo motorna vozila prema vrsti pogonskog goriva omjer dizelaša u odnosu na benzince je 70:25. Električnih vozila je 353, kombinovanih benzin – plin više od 36. hiljada.

Proveli smo anketu među vozačima. Evo šta su nam kazali:

“Vozim Volva benzinca, a vozim i jednog Nisana dizela. Sad cjenovno gledajući benzin je jeftiniji, a opet dizel manje troši kad bismo sad gledali neku nivelaciju dođe vam to na isto. Mada benzin je lakše održavati, čišći je izduv.”

“Zadnjih godina vozim dizel, prije sam vozio benzin, a sada mi ponovo dolazi da se vratim na benzin. Benzin je i zimi bolji što se tiče paljenja i tako.”

“Benzin je bolji ipak, brža su auta, brže se ide dizel samo ide skuplje tako da sada benzinci samo idu jeftinija su auta bolji motori.”

Provjerili smo koja je razlika između vozila na dizel i benzin.

“Po našim nekim iskustvima možemo reći da je održavanje za benzinski motor jeftinije ima puno manje elemenata koji se brže kvare u odnosu na dizel. Kada govorimo o tim nekim elementima izdvojio bih pumpu visokog pritiska i injektore koji su vrlo osjetljivi kod dizelskih motora”, pojašnjava Almir Cero, rukovodilac trening centra BIHAMK-a.

Ono što zabrinjava jeste i odluka njemačkog saveznog suda u Leipzigu koji je donio presudu da se u njemačkim gradovima može zabraniti vožnja dizelskim automobilima starijih godišta. Riječ je o dizelašima proizvedenima do ekološke norme Euro6 koja je na snagu stupila 2015. godine. Da li su stari dizelaši završili u BiH?

Svake godine u Bosnu i Hercegovinu se uveze određeni broj rabljenih motornih vozila. Tokom 2017. godine registrovano je 62.815 uvezenih rabljenih motornih vozila, što u odnosu na 2016. godinu predstavlja smanjenje od 1.188 vozila. Registrovana/registrirana rabljena vozila koja su uvezena u našu zemlju tokom 2017. godine čine oko 6,15 % od ukupnog broja registrovanih/registriranih motornih vozila u BIH.

Broj vozila starijih od 25 godina smanjio se za više od 15%, ali još uvijek čini 1/5 od ukupnog voznog parka. Broj vozila sa Euro 3 motorom, odnosno vozila starijih od 17 godina smanjio se za skoro 3%. Prema podacima BIHAMKA došlo je do značajnijeg porasta broja novijih vozila sa motorima Euro 4,5 i 6 što je uticalo i na ukupnu promjenu starosne strukture voznog parka u našoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.