Burić: Zašto bi CIK bio izuzetak

Vijesti 15. nov 201816:31 > 16:36
N1

Aktuelne teme i dešavanja u Bosni i Hercegovini danas je u Newsroomu komentirisao književnik i kolumnista Ahmed Burić koji je kazao da Centralna izborna komisija plaća cijenu što svoj posao nije radila dugi niz godina i što su bili servis jakih stranaka.

Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, i dalje je u fokusu kada je riječ o uspostavi vlasti. CIK BiH danas je razmatrao primjenu člana Izbornog zakona BiH. Najviše rasprave vodilo se o tome da li će se kod popune Doma naroda primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine. CIK žanje ono što je posijao – kazao je Burić.

“CIK žanje ono što je posijao, rečeno narodnim jezikom. Ne bi bilo loše da se poljoprivreda vrati u ovu zemlju a da se politika izbaci iz nje. CIK plaća cijenu što nije radio svoj posao dugi niz godina i što su bili servis jakih stranaka. Naravno da su ih velike stranke pribile uza zid i sad od njih traže da rade nešto što nije njihov posao niti su njihove ingerencije. Najsmješnije je što se pozivaju na popis čiji rezultati nikada nisu objavljeni zbog političkih igara. Da je CIK bio pametan insistirao bi na objavi popisa iz 2013. godine”, istakao je Burić.

Burić je kazao da smo dobili jednu kretensku situaciju u kojoj ima 8.500 kandidata, 890 stranaka i u tome CIK snosi suodgovornost.

Krive su partije istakao je Burić koje imaju rezultate prije institucija.

“Naravno da su najkrivlje partije koje imaju rezultate prije institucija. To je tako u zemlji u kojoj partije, stranke glume kompanije i zauzimaju tu istu zemlju. Ne znam zašto bi CIK bio izuzetak”, naglasio je Buruić.

Za sutra je zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine KS. Šest stranaka prije dva dana su saopćili kako imaju većinu od 24 zastupnika i da su na tragu formalno-pravnog formiranja skupštinske većine. Burić smatra da je važno kolika će biti kohezija ovih šest stranaka.

“To će biti zanimljivo. Promjene u ovoj zemlji nema dok se ne izmjeni svijest ljudi u Republici Srpskoj, prvo i drugo dok se na Kantonu Sarajevo ne prihvati da je bivša vlast odvukla kanton i grad u ozbiljnu regresiju. Bit će ozbiljno, ne vjerujem da je SDA to spremna tako olako dati niti će se oni tako olako povući. Biće tu povuci pa potegni. Prelaženja iz jednog u drugi tabor će uvijek biti. Bitno je kolika će biti kohezija između ovih šest stranaka. Fenomen Narod i Pravda postoji u Sarajevu, taj se fenomen u Krajini zove A-SDA…”, istakao je Burić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.