Topčagić za N1: BiH je na dva kolosijeka

Vijesti 20. nov 201809:06 > 09:11
N1

Mi smo na dva kolosijeka - dejtonskom i evropskom. Treba tražiti da budemo sve više na evropskom kolosijeku - poručio je Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije u Bosni i Hercegovini, u Novom danu N1 televizije.

Topčagić je ocijenio da su jučerašnje poruke Bosni i Hercegovini iz Brisela očekivane, a one se svode na zahtjev da domaće vlasti rade na socioekonomskim reformama. Kako je kazao, na Hrvatskoj je da procjeni da li je uspjela u lobiranju za ostvarivanja svojih interesa u Bosni i Hercegovini.

Za njega je dobro da međunarodni akteri učestvuju u reformama u Bosni i Hercegovini. Smatra da je Bosna i Hercegovina postigla “mnogo”, što uključuje i potpisivanja ugovora o stabilizicaciji i pridruživanju.

Izvještaj izvjestioca Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu je okarakterisao kao važnim i da je do sada odražavao realnu sliku stanja u zemlji, bez obzira na lobiranje.

Za N1 je naglasio sljedeće:

“Mi smo na dva kolosijeka – dejtonskom i evropskom. Treba tražiti da sve više budemo na evropskom kolosijeku”.

Ipak, ukazao je da se postojeće stanje ne može mijenjati “dekretom”, već samo dogovorom. Kao pozitivinim je ocijenio što ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije obraćao pažnju na Bosnu i Hercegovinu, a ne samo “birokrate”.

Zatim je dodao:

“Moramo računati na vrijeme za veliku promjenu. Pitanje je šta raditi u međuvremenu. Tu se nudi evropski put za Bosnu i Hercegovinu”.

Topčagić je mišljenja da se oko reformske agende treba napraviti “široki konsenzus”.

U razgovoru za N1 je podsjetio da je mnogo problema s kojima se suočava Evropska unija, ali da se uprkos tome ona bavi područjem Balkana. To smatra pokazateljem kredibiliteta Evropske unije da rješava probleme u svojem susjedstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.