Mektić objasnio može li Dodik zabraniti SIPA-i da ga štiti

Vijesti 21. nov 201820:33 > 20:47
N1

Mislim da Dodik nije svjestan kako mnoge stvari funkcionišu na državnom nivou. Mislim da mu nije jasno da SIPA ne obezbjeđuje VIP ličnosti, nego to radi Direkcija, poručio je u večerašnjem Pressingu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Poruke Dodika o tome da neće dopustiti SIPA-i da ga štiti?

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Vilić je bio zajedno sa mnom u delegaciji u Dubaiju. Ostao je još dva dana, a i prije odlaska me upoznao da postoji taj problem. Kazao je da je imao sastanak sa MUP-om RS i da oni ne žele nikakvo obezbjeđenje Direkcije u slučaju Milorada Dodika. Mislim da Dodik nije svjestan kako mnoge stvari funkcionišu na državnom nivou. Mislim da mu nije jasno da SIPA ne obezbjeđuje VIP ličnosti, nego to radi Direkcija. MUP RS je odbio, kako su rekli, po njegovom ovlaštenju“, kazao je Mektić.

Može li MUP RS štititi Dodika kada dolazi na sjednice u Sarajevo?

To je problem. Zakon kaže da ta agencija vrši zaštitu ličnosti sa državnog nivoa i tu se javlja problem, veliki problem. To obezbjeđenje je besmisleno ako vi u slučaju potrebe da primjenite neka ovlaštenja, nemate ta ovlaštenja. Ne znam uopšte kako misle to riješiti“, istakao je ministar Mektić.

Da li je SIPA pokušala uhapsiti Dodika prije tri mjeseca i gdje?

Niko, ni Milorad Dodik ne može na takav način doživljava to i uzima neke stvari. Čak i ako je bilo nekakvih istraga i istražnih radnji, onda je to bilo po nalogu Tužilaštva. Nije bio pokušaj hapšenja Dodika. To nije istina, niti je SIPA to namjeravala da uradi niti je bila naredba Tužilaštva. Bilo je prikupljanja određenih podataka po zahtjevima Tužilaštva. Bilo je presretanja određenog razgovora i on je od strane Suda obaviješten da je ta mjera primjenjivana prema njemu“, kazao je Mektić.

Dodao je da je bh. pravosuđe u raznim dogovorima sa raznim politikama.

Naše pravosuđe je ušlo u razne dealove sa raznim politikama i na taj način dozvolilo strahovit utjecaj na pravosuđe. Mislim da i HDZ i SNSD ostvaruju snažan politički utjecaj i na VSTV, na ključne ljude u Tužilaštvu BiH. Znamo da je Tužilaštvo organizovano prema hijerarhijskom principu“, ističe Mektić i dodaje:

Ja kažem da mislim da on apsolutno ne razumije način funkcionisanja državnih institucija. SIPA ne treba ni odakle da ulazi u RS, SIPA već postoji od 2003-2004. ima regionalnu kancelariju. Ona djeluje i radi normalno kao što ima regionalnu kancelariju u Tuzli, Mostaru. Sjedište SIPA-e je u Istočnom Sarajevu na kraju krajeva“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.