Vlada USK dodijelila 20.000 KM Roditeljskoj kući u Sarajevu

Vijesti 22. nov 201812:52 > 12:56
Vlada USK

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, utvrđen je prijedlog odluke o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava iz Budžeta USK te je unutar budžeta Ministarstva zdravstva i socijalne politike izvršena preraspodjela kako bi iznos od 20.000 KM bio dodijeljen za sufinansiranje rada Roditeljske kuće u Sarajevu.

Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, u Sarajevu, a oboljeloj djeci i njihovim porodicama je drugi dom i osigurava porodičnu atmosferu i pomoć koju trebaju u tom teškom periodu.

“Ovo je moralna obaveza. Proces liječenja djece je izuzetno težak i traži ogromnu fizičku i psihičku snagu i značajna materijalna sredstva. Održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost njegovog izliječenja. Nažalost, oko 60 posto korisnika usluga Roditeljske kuće su naša djeca, djeca sa područja Unsko-sanskog kantona i njihovi roditelji i ovo je skroman način da se Udruženju Srce za djecu, koje vodi Kuću, zahvalimo i podržimo ubuduće njihov plemeniti rad i pomoć koju ukazuju našim ljudima za vrijeme liječenja djece”, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na prijedlog Hazima Kapića ministra zdravstva i socijalne politike Vlada USK je danas je donijela odluku kojom se centrima za soscijalni rad dodjeljuje 5000 KM za jednokratne pomoći socijalno najugroženijim osobama te odluku o transferu iznosa od 5000 KM Kantonalnoj bolnici, Bihać za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti.

Vlada Kantona prihvatila je prijedlog Damira Omerdića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta o sufinansiranju Osnovne škole u sastavu KŠC „Ivan Pavao II“ u Bihaću u dijelu koji se odnosi na plaće i naknade zaposlenih u skladu sa pedagoškim standardima za osnovno obrazovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.