Žestok verbalni okršaj u Parlamentu FBiH: "Ovo je dno dna, neka vas je sramota"

Vijesti 27. nov 201815:48 > 15:52
N1

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Damir Mašić, SDP-ov zastupnik imali su žestok verbalni okršaj tokom konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

SDP, DF i Naša stranka su predložili Elvira Karajbića za novog predsjedavajućeg – a Damir Mašić je tražio da se sjednica nastavi i da se na dnevnom redu nađe ova tačka koja je prethodno poslana na protokol.

“Obzirom da sljedeća tačka dnevnog reda, koja se zove izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ja kao predsjedavajući u ovom trenutku, klubovi poslanika podnose prijedloge za predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća oba doma”, kazao je Mušić.

“S obzirom na ozbiljnost, nemamo potpuni pregled ili pisane dokumente, koji definišu konstituisanje klubova, kao ovlaštenih predlagača…”

Mašić je potom tražio poslovničku intervenciju rekavši da je predano na protokol i da su formirani klubovi, te je od Mušića tražio da nastave sjednicu.

“Ne radite to i nastavite sjednicu”, poručio je Mašić, zatim je tražio 15-minutnu pauzu i da svi dobiju ono što je dostavljeno na protokol.

“Nismo u mogućnosti sada”, kazao je Mušić.

“Ne možete to uraditi. Ne možete”, ponavljao je Mašić.

“Ostajemo raditi ovdje. Ako želite vi to sebi raditi i ovom Domu, samo nastavite. Niste mi dali poslaničku intervenciju i niste mi dali pauzu. Ne možete se tako ponašati. Ovo je dno dna šta radite sa predstavničkim domom. Je li vam sada jasno što većina ne želi da ništa vodite. Istekao vam je mandat. Mi ćemo ostati”, burno je reagovao Mašić.

Mušić je samo poručio da nema uslove da nastavi sjednicu.

“Neka vas je sramota”, dodao je Mašić.

“Ignorištete parlamentarnu većinu ovdje. Većina hoće da nastavi sjednicu. Izađite predsjedavajući i objasnite što ste prekinuli sjednicu. Vi silujete demokratiju. Ovo što radite nije zabilježeno. Kad nemate većinu – onda ćete primijeniti silu. Onda se pitate što niko od neće da pravi ništa s vama”, kazao je Mašić.

Prema poslovniku, prijedlog za izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća PDFBiH podnose klubovi poslanika. Da li prijedlog može biti zakonit ako su zvanično fomirana samo tri kluba – nije prezirano. Čeka se odgovor nadležnih službi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.