Cormack: S Dodikom ćemo raditi iz poštovanja prema instituciji Predsjedništva

N1

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack u povodu napuštanja BiH i odlaska s funkcije u oproštajnom intervjuu grupi novinara ocijenila je kako je za BiH ključno da se uspostavi vladavina prava, da bh. političari prestanu misliti o vlastitom interesu, te da će s Miloradom Dodikom, koji se nalazi na crnoj listi SAD sarađivati iz poštovanja prema instituciji Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina je za odlazeću ambasadoricu SAD, Maureen Cormack, zemlja puna potencijala, od prirodnih ljepota, do građana koji su, kada se nađu van njenih granica izuzetno uspješni. To, kako navodi Cormack, pokazuje kako je jasno da građani ne koče napredak zemlje, već okvir u kome žive. Kad ih se u nekoj drugoj zemlji stavi u okvir vladavine zakona i omogući posao oni procvjetaju. No, napredak BiH je spor, kako prema EU tako i NATO, piše Radio Slobodna Evropa.

Upravo zbog odluka da pojedine političare u BiH stavi na takozvanu „crnu listu“ bila je na meti kritika ponajprije sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Cijeli mandat predsjednika RS kritizirao je rad ambasadorice, a na pitanje da li je s njim o tome razgovarala nakon inauguracije, Cormack kaže:

“Ja sam ovdje da provodim politike Sjedinjenih Američkih Država, njene vlade, i te politike uključuju traženje odgovornosti od ljudi koji se nalaze pod raznoraznim sankcijama američke vlade. Kada je riječ o gospodinu Dodiku, to je zakon o sankcijama Zapadnom Balkanu. Osjećaj koji je jak u Vašingtonu jeste da Dejtonski mirovni sporazum ima ključnu ulogu ovdje, u Bosni i Hercegovini, i da to treba braniti. U budućnosti ćemo mi raditi sa gospodinom Dodikom kao izabranim članom Predsjedništva BiH iz poštovanja prema toj instituciji i ulozi koju on ima tamo. Isto tako ću reći, kao što sam rekla i ranije, ovo je pojedinačna sankcija protiv gospodina Dodika, nemamo nikakvih problema da sarađujemo sa Republikom Srpskom, sa građanima Republike Srpske, sa vlastima u Republici Srpskoj, na svim nivoima. Dakle, partnerstvo SAD i nastojanja da se pomogne BiH da ide naprijed, sve će se to nastaviti”.

Više pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.