Vučić: Presuda Oriću je politička

Vijesti 30. nov 201814:53 > 14:56
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću politička, a ne pravna odluka Suda BiH, te da je ishod suđenja već bio poznat.

“To što neko nije osuđen iz političkih razloga ne znači da nije počinio zločine. Očigledno, za nas Srbe neće biti pravde”, rekao je Vučić novinarima u Nikoziji.

On je naglasio da se, uprkos živim svjedocima koji potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki prave da to ne čuju i ne vide, prenosi RTS.

“Očigledno da naša suza nema roditelja i da će ispasti da je čak i preklani Slobodan Ilić ubijen od ko zna koga ili da se ubio”, naveo je Vučić.

On je poručio da upravo zbog toga Srbija treba još više da se bori za napredak, bolji ekonomski rast i čuva sjećanje na srpske žrtve.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.