Tužilac Miroslav Janjić: Za srpske žrtve očigledno nema pravde

Vijesti 30. nov 201816:32 > 16:43
Izvor: N1

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Janjić, inače postupajući tužilac u predmetu Naser Orić i dr., komentarisao je za N1 oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

“Nisam prisustvovao izricanju presude jer da bi bila presuda mora je izreći Sud, a da bi sud bio Sud BiH u sudnici bi trebali biti žrtve i predstavnici pravosudne zajednice iz Republike Srpske. Obzirom da to nije bilo tako i da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH svemu tome nisam prisustvovao”, rekao je Janjić za N1.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za N1 su kratko odgovorili da izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je oslobodilo bivše pripadnike Armije RBiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. na području Srebrenice.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivnje van razumne sumnje. 

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992., dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

“Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva”, rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima na kojim je pisalo “Heroji, a ne zločinci”.

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.