Kazazović za N1: Dvije zamke u koje BiH može upasti

Vijesti 04. dec 201818:01 > 18:56
N1

Neven Kazazović, vojno-politički analitičar, za N1 je govorio o najavi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, prema kojoj bi BiH mogla dobiti poziv za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Gostujući u Danu uživo, Kazazović je kazao da proces aktivacije MAP-a traje nekoliko godina, u kojem uslov vlasništva nad vojnim objektima je u nekoj mjeri riješen, iako ne u potpunosti, te da je NATO odustao od tog uslova.

“NATO kaže da imamo otvorena vrata i sad je sve do nas. Ako dublje zalazimo u motive, da zaključimo da se na neki način i NATO i cijela međunarodna zajednica malo drugačije počinje ponašati prema BiH i regiji”, istakao je.

Podsjetio je da je i sam Stolteberg rekao da Evropa bez Bakana nije kompletna, te da bez obzira što je NATO-u stalo da BiH uđe u Savez, NATO je stavio dvije ograde koje su karakteristične.

Kazazović navodi da je prva stvar to što BiH mora napraviti godišnji nacionalni plan, koji obuhvata nekoliko oblasti, uključujući ekonomiju, pravosuđe, odbranu i sigurnost, dodavši da su ti elemetni predviđeni i u programu Evropske unije.

“Oni se poklapaju, osim ovih nekoliko sigurnosno-odbrambenih. To pokazuje zajedničko djelovanje koje ne dolazi u prvi plan, ali postoji”, pojasnio je.

On tvrdi da je to i prva zamka u koju BiH može upasti.

“Da li je Bosna u stanju da napravi nacionalni program. Naglaska je na nacionalni. To nije samo Federacija BiH, to je i Republika Srpska, a znamo sav RS-a”, istakao je.

Kazazović tvrdi da neće postojati konsenzus da se usvoji takav nacionalni plan u Predsjedništvu BiH, zbog Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva.

“Sudeći prema onome što je Dodik rekao u svom govoru prilikom inauguracije i kasnije, ja mislim da taj nacionalni program ne dolazi u obzir. Nećemo ga moći sprovesti”, ocijenio je naš gost.

Prema njegovim riječima, druga zamka je Stoltebergova izjava da su njihova vrata otvorena, a da je sve do BiH.

“Njima je jasno da se BiH nalazi u specifičnoj situaciji i da je veliko pitanje da li ona može odgovoriti na to”, objasnio je Kazazović u razgovoru sa Merimom Prgudom.

U vezi očekivanja od sutrašnjeg sastanka NATO-a u Briselu, kazao je da je to početak procesa za koji ne bi smio da prognozira kako će se završiti.

Nakon gotovo osam godina čekanja BiH bi, prema najavama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, mogla dobiti poziv za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). To podrazumijeva da će od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa, te se ostavlja vlastima da odluče o ponudi. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu, dakle sutra u Briselu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.