Selimović za N1: Bh. političari trebaju pokazati da li su lideri

Vijesti 06. dec 201809:34 > 09:37
N1

Jasenko Selimović, švedski zastupnik u Evropskom parlamentu, za N1 je komentarisao odluku NATO-a da odobri Bosni i Hercegovini aktiviranje MAP-a i odluku zakonodavnog tijela Evropske unije da usvoji amandman o genocidu u srebrenici, a koji se tiče članstva Srbije. Bosanskohercegovačkim političarima je poručio da je odluka NATO-a prilika da pokažu da li su "lider ili šufteri".

Smatra da je akitiviranje MAP-a prilika za bosanskohercegovačke političare da pokažu zrelost. Saglasan je sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom, da upravo domaći političari moraju raditi sami po ovom pitanju, te je naglasio:

“Trebaju pokazati da li su pravi lideri ili neki šufterski političari. Makedonija se uspjela dogovoriti sa Grčkom koja joj je oponirala 28 godina. Ako postoje pravi lideri, onda će se dogovoriti”.

Ukazao je na sigurnosni i politički značaj NATO-a. Kao sigurnosni značaj je naveo mogućnost odbrane zemlje od potencijalnog vanjskog napada i smanjivanje tenzija sa drugim državama.

U razgovoru za N1 je istakao koje reforme Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine.

“Reforme koje se traže su država, pravo, država, pravo. To je uslov približavanja Evropskoj uniji. Ako se to ne ostvari, onda neće biti ničega. Niko ne očekuje da se to desi sutra. Ne može se pravna država napraviti od ponedjeljka”, rekao je.

Kako je kazao, Evropska unija vrši pritisak na političare u Bosni i Hercegovini da vrše reforme.

Potom se osvrnuo na usvajanje amandmana u Evropskom parlamentu o genocidu u Srebrenici, a koji se odnosi na članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Ukazao je da je ovaj amandman slovenačkog parlamentarca, Igora Šoltesa, uslijedio nakon izjave Ane Brnabić u intervjuu za Deutsche Welle da se nije desio genocid u Srebrenici. Ovu odluku Evropskog parlamenta je okarakterisao kao “važnim”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.