Mašinski fakultet razvio aplikaciju za mjerenje zagađenja zraka

Vijesti 10. dec 201811:08 > 12:17
N1

Mašinski fakultet u Sarajevu razvila je Mobile Air Quality Sistem aplikaciju, pomoću koje se u svakom trenutku može znati koliko je zagađenje na kojoj lokaciji u Sarajevu. Radi se u povezivanju i umrežavanju mjerača kvalieta zraka, koji mjere zagađenje zraka lebdeći česticama, a trenutno ih ima dvadesetak.

Profesor Adnan Mašić pojasnio je da ovi mjerači daju informacije o prostornoj raspodjeli zagađenja u gradu, koji su postavljeni uglavnom na državne institucije, ali i na privatne posjede, dodavši da mjere čestice PM1 PM2.5 i PM10.

“Dosta se čulo u medijima ko je kriv za zagađenje. Da bi dali odgovor potrebno je mnogo stvari utvrditi, između ostalih i masenu raspodjelu čestica”, kazao je Mašić.

Profesor Dževad Bibić kazao je da je još rano za donošenje zaključaka, jer je projekt još u eksperimentalnoj fazi, te dodao da se vidi kroz prikaze da dijelovi grada nisu ravnomjerno zagađeni.

Gosti su pojasnili da je cijeli projekat razvijen na mašinskom fakultetu, tj. plod domaćeg razvoja.

“Sarajevo nije London, nije New York. Mi imamo svoje specifičnosti i zato je najbolje da imamo neke svoje ljude ovdje da mogu uraditi šta treba. Mnogi pokušavaju da urade nešto slično ili nešto što bi njima odgovaralo. Mi smo tu u korak sa najmodernijim trendovima”, pojasnio je Mašić

Gosti Novog dana kazali su da je opasno donositi mjere napamet i nadati se dobrom, nego napraviti simulaciju određenih mjera i vidjeti efekte.

Podsjećamo, glavni grad je u posljednje vrijeme pogođeno zagađenjem zraka. To je bila i tema nedavno održane vanredne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.