Bucalo: Hrvatska mora korigovati odnos prema BiH

Vijesti 10. dec 201812:54 > 14:09
N1

Elvir Bucalo, novinar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela gostujući u Newsroomu kazao je da Hrvatska mora korigovati odnos prema BiH ali i da dok se mi ujutro budimo sa mišlju gdje su zastave, ko je ostao a ko otišao na intoniranje državne himne, dok se prave nategnute koalicije na različitim nivoima Srbija i Crna Gora napreduju i nema šanse da ih stignemo ma kako optimistični bili u Direkciji za evropske integracije BiH.

Što se tiče Izbornog zakona tu je priča završena sa strane EU kazao je Bucao i dodao “oni su to inkorporirali u svoje poruke i Zagrebu i Sarajevu. Formirajte vlast a o ostalim koracima ćemo kasnije razgovarati.”

Tradicionalno EU decembarske skupove posvećuje proširenju, ali zaključci o BiH neće biti formalne prirode, jer su Evropi druge stvari u fokusu naglasio je Bucalo.

“Zaključci o BiH i Zapadnom Balkanu neće biti formalne prirode, ništa na papiru, već će ta tema da uzme dio sastanka. Druge i mnogo važnije teme za Evropu će biti u fokusu. Nova kriza između Rusije i Ukrajine, Iran…”, istakao je Bucalo.

Na zahtjev stalnog izvjestioca Prede, a uz saglasnost Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta zaustavljeno je konačno usvajanje izvještaja o BiH dok se ne uspostavi zajednički parlamentarni odbor, ovo je zahtjev koji čeka ispunjenje već tri godine.

Bucalo ističe da se tri godine vuče ta tema koja ne bi trebalo da bude tema u odnosima dva parlamenta, EU i BiH.

“Skidam kapu gospodinu Predi da je smogao snage da povuče takav potez. Tri godine se vuče ta tema koja ne bi trebalo da bude tema u odnosima dva parlamenta, EU i BiH. Međuparlamentarni odbor čije je formiranje sada u pitanju, već tri godine, bi trebao da bude mjesto gdje se na dnevnoj bazi rješavaju svi aktuelni problemi koji mogu nastati i kojih ima u komunikaciji između Brisela i Sarajeva. Sve je to zaustavljeno jer jedan dio naše delagacije traži da odbor funkcioniše na osnovu entitetskog glasnja. BiH političari to moraju prepoznati”, kazao je Bucalo.

I ako su iz Direkcije za evropske integracije BiH kazalI da možemo stići komšije, Bucalo naglašava da nema šanse da se to desi.

“Dok se mi ujutro budimo sa mišlju gdje su zastave, ko je ostao, a ko otišao na intoniranje državne himne, dok se prave nategnute koalicije na različitim nivoima Srbija i Crna Gora napreduju. Posebno bi istakao slučaj Crne Gore, kojoj je ostalo još jedno neotvoreno poglavlje od 35 poglavlja. Biće tu još dosta posla. Pomislite koliko je to prostora koji mi trebamo preći da bi sustigli naše komšije. Neko je iz naše nesretne Direkcije za evropske integracije rekao da smo mi u stanju da stignemo komšije, nema šanse”, potcrtao je Bucalo.

Imamo klasičnu indijsku sapunicu kojoj nema kraja kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH, istakao je Bucalo.

Hrvatska je stavila mnogo političkog uloga na priču oko Bosne i Hercegovine, premijer Plenković poručuje: “Dakle, hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti! Dok sam ja predsjednik Vlade mi je nećemo pustiti“. Gordan Jandroković je Bucalu rekao da Hrvatska neće praviti BiH probleme u odnosima sa EU kao njima Slovenija dok je bio ministar vanjskih poslova.

“U vrijeme kada je Slovenija pravila probleme Hrvatskoj oko Piranskog zaljeva gospodnin Jandroković tadašnji ministar vanjskih poslova, a današnji predsjednik Sabora Hrvatske mi je tada kazao da Hrvatska nikada neće praviti probleme Bosni i Hercegovini kada dođe vrijeme da se razgovara o odnosima EU i BiH. Nadam se da nećemo doći u situaciju da kažemo da su tadašnji i sadašnji zvaničnici Hrvatske lagali. Mislim da Hrvatska mora korigovati odnos prema BiH”, zaključio je Bucalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.