Somun za N1: Postoji ogorčenje jer Čović nije mogao nastaviti s razbijanjem BiH

Vijesti 10. dec 201817:39 > 17:57
N1

Ni Hrvatska ni Hrvatska demokratska zajednica se nisu sikirali kada je Čović ušao u Predsjedništvo, a sada su digli glas. Posrijedi je samo Predsjedništvo. To ogorčenje je iz razloga što jedan član Predsjedništva nije ponovo tu da zajedno sa drugim članom Predsjedništva nastavi igru razbijanja Bosne i Hercegovine i formiranje trećeg entiteta. Otuda ta ljutnja - poručio je Hajrudin Somun, analitičar, tokom gostovanja u Danu uživo N1 televizije.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je okrenula glavu od agresivnih nastupa Hrvatske da se usključi u izborna pitanja na način kako to vidi upravo Hrvatska i obje Hrvatske demokratske zajednice.

Ukazao je da niti jedna država neće javno priznati da se nastoji miješati u unutrašnje poslove druge države, pa ni Hrvatska. Zatim je istakao:

“Ni Hrvatska ni Hrvatska demokratska zajednica se nisu sikirali kada je Čović ušao u Predsjedništvo, a sada su digli glas. Posrijedi je samo Predsjedništvo. To ogorčenje je iz razloga što jedan član Predsjedništva nije ponovo tu da zajedno sa drugim članom Predsjedništva nastavi igru razbijanja Bosne i Hercegovine i formiranje trećeg entiteta. Otuda ta ljutnja”.

Somun je za N1 naglasio da u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postoje “nacionalističke stranke” koje ne žele da u Bosni i Hercegovini na površinu izbije “građanska platforma”.

Smatra da u Hrvatskoj i ostataku postoji manjina koja ne podržava “kurs” ove susjedne države prema Bosni i Hercegovini, te je dodao:

“Na djelu je orbanizacija Balkana i Evrope. Mene raduje što je posljednjih mjesec dana došlo do nekih novih znakova, vjetrova podrške iz NATO pakta. To je jako dobro. Vidite da i gospođa Pendeš jako trudi da Bosna i Hercegovina pristupi mjerama približavanja NATO-u, ali je otpor kod vlasti”.

Za N1 je komentarisao početak mandata novoizabranih članova Predsjedništva rekavši da je “početak nikakav”.

“Maše se zastavama, a zapostavljaju se suštinski problemi. Neko ko je ušao u Predsjedništvo je ušao da ga iznutra razbije. Mora postojati veliko nezadovoljstvo Čovića jer je očekivato da će nastaviti obnovu dogovora o politici kako dalje razbijati Bosnu i Hercegovinu”, kazao je.

Ne očekuje da će se desiti socijalni bunt poput onog u Francuskoj. Izrazio je zadovoljstvo dobrim izbornim rezultatom pojedinih stranaka kao što je Naša stranka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.