Plenković će ponovno na summitu EU-a govoriti o položaju hrvatskog naroda u BiH

Vijesti 12. dec 201816:39 > 16:49
PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL / AFP

Hrvatski premijer, Andrej Plenković ,ponovno će ne summitu zemalja članica EU-a govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, doznaje se iz izvora Evropskog vijeća.

“Hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je da na summitu upozna čelnike o najnovijim stanju u BiH nakon izbora”, rekao je izvor.

Kiparski predsjednik, Nicos Anastasiades, je zatražio da govori o Srbiji i Kosovu, dodao je isti izvor i objasnio da je dužnost predsjednika Evropskog vijeća da to omogući kada to od njega zatraži čelnici zemalja članica.

Rasprava o Bosni i Hercegovini, te o Kosovu i Srbiji održat će se u okviru rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima, koja je na dnevnom redu summita.

I na zadnjem summitu EU-a 18. oktobra, premijer Plenković je upoznao svoje kolege s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini rekavši da su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

“Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i zanimljivo španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također je uvažila sve naše argumente”, rekao je Plenković novinarima nakon oktobarskog summita.

Čelnici zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak u Bruxellesu na redovnom decembarskom summitu, na kojem će, iako nije tako planirano, dominirati pitanje Brexita nakon što je premijerka Theresa May odgodila glasovanje u britanskom parlamentu o dogovorenom sporazumu o izlasku iz EU-a.

Na dnevnom redu summita niz je tema, od migracija, reforme eurozone, borbe protiv dezinformacija do višegodišnjeg evropskog proračuna, te vanjskopolitička pitanja.

Summit počinje raspravom o višegodišnjem proračunu, nakon čega će britanska premijerka dobiti priliku da iznese svoja očekivanja i zahtjeve koji bi joj olakšali ratifikaciju sporazuma o izlasku iz EU-a.

Nakon toga slijedi radna večera na kojoj će se govoriti o vanjskoj politici, Rusiji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.

Po završetku radne večere premijerka May napušta prostoriju i summit se nastavlja u formatu 27 čelnika koji će onda dogovarati odgovor na njezine zahtjeve. 

Izvor iz Evropskog vijeća nije htio spekulirati što bi čelnici 27 država mogli ponuditi britanskoj premijerki.

“Ne mogu vam reći što je moguće, ali mogu reći što je nemoguće, a to je ponovno pregovoranje o postignutom sporazumu o Brexitu ili davanje nekih jamstava ili izjava koje bi proturječile tom sporazumu”, rekao je izvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.