Fra Šarčević: Pavelić nije imao toliki animozitet prema muslimanima kao Tuđman

Vijesti 13. dec 201811:17 > 11:24
N1

Gostujući u Pressingu na N1 i govoreći o odnosima u regiji i na političkoj sceni, fra Ivan Šarčević je kazao da "Ante Pavelić nije imao toliki animozitet prema Muslimanima kao Tuđman".

Ovo je jedna skoro opasna misao. Kako god Pavelić, govorilo se često.. On nije imao toliki animozitet prema muslimanima kao što je Tuđman imao. Pavelić je Bosnu pretvorio u vodene banovine, ali kod Tuđmana je više prisutan dogovor Cvetković – Maček, prisutan je dogovor Cvetković-Maček, prisutna je ideja onoga dijela hrvatskih, a pogotovo srpskih komunista koji također nisu jednostavno prihvaćali samostalnost BiH. Tu su presudili Tito, Rodoljub Čolaković, Hamza Humo“, kazao je Šarčević.

Ima li današnja Hrvatska vlast velikohrvatske ambicije?

Mislim da nema, ali se zapetljala kao inače hrvatska politika. Ona ima kao uteg ratnu politiku Herceg-Bosne. Ona je imala u periodu Sandera određenu vrstu detuđmanizacije, za vrijeme Mesića određenu vrstu retoričkog otklona, sa Josipovićem je imala određenu vrstu priznanja svoje nesreće. Sad se zapetljava, postala je uteg. Baviti se na ovakav način Hrvatima u Bosni, i da čitava vanjska politika bude taocem hercegbosanske politike, ja to nazivam hercegbosanskom politikom, jer to nije briga za bosanske Hrvate, to je u biti velika briga za pitanje vlasti. Nije ni meni skroz sve jasno, ali mislim da je postala baš taoc s ovom igrom oko Bosne, oko bosanskih Hrvata. To je nastavak na Tuđmanovu politiku koji je bosanske, a i hercegovačke Hrvate žrtvovao za samostalnost Hrvatske koju bi on ionako imao“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.