Usvojen Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila u KS

Vijesti 13. dec 201816:56 > 16:57
N1

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila u Kantonu Sarajevo.

Bazira se, kako je navedeno u saopštenju KS, na modelu koji sadrži mjere preventivnog i represivnog karaktera, razvrstane u četiri ključne grupe mjera za čije poduzimanje će biti zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije.

– Akcioni plan sadrži brojne dugoročne i kratkoročne mjere koje su proizašle i iz zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo usvojenih na hitnoj sjednici koja je bila posvećena ovoj problematici, a koja je sazvana nakon ubistava naša dva policijska službenika na njihovom zadatku. Osim ove problematike, Plan tretira i ima za cilj podizanje cjelokupnog sigurnosnog stanja na jedan viši nivo –  istakao je resorni ministar Vedran Mulabdić.

Na sjednici je policijski komesar MUPKS-a Mevludin Halilović Vladu upoznao o dijelovima mjera koje su selektirane u četiri šire grupe i to u  “mjere izgradnje kapaciteta i inoviranja tehničkih mogućnosti, mjere unapređenja istražnih kapaciteta i odlučnije procesuiranje učinilaca krivičnih djela krađa motornih vozila,  aktivnosti poboljšanja saradnje i koordinacije između nadležnih institucija u BiH te uključivanje zajednice i informisanje vlasnika motornih vozila o mjerama prevencije”. 

Akcioni plan tretira izgradnju integrisanog sistema video nadzora na području KS kao i izgradnju komponenti sistema video nadzora u službenim patrolnim vozilima policije,izgradnju sistema za praćenje policijskih vozila, uspostavljanje sistema direktnih provjera baza podataka na potrebe policije na terenu.

Osnivanje stalnog specijalnog istražnog tima za sprečavanje i suzbijanje krađa motornih vozila, pojačano prisustvo policije na mjestima učestalih krađa, unapređenje kriminalističko – obavještajnog rada, izrada i implementacija planova blokada i pojačane kontrole saobraćaja kao i provođenje javne kampanje i podizanje svijesti kod vlasnika motornih vozila su neki od segmenata koji su detaljnije razrađeni i prihvaćeni u ovom akcionom planu, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.