Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog proizvodnje droge

Vijesti 18. dec 201811:15 > 11:18
N1

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Zorana Simića, rođenog 27. septembra 1972. godine u mjestu Modling, Austrija, nastanjenog u Bijeljini, Momčila Zirojevića, zvanog "Momo", rođenog 2. januara 1960. u Gacku, nastanjenog u Bijeljini i Milutina Vukosavljevića, zvanog "Majstor", rođenog 10. jula 1961. u Smederevskoj Palanci, državljanina R Srbije.

Oni se terete da su kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018., s namjerom proizvodnje opojne droge marihuana – skunk te njene distribucije na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratorij sa specijalnom opremom te klimatskim i tehničkim uslovima za uzgoj modificirane marihuane s visokim procentom supstance THC.

U optužnici se navodi da su potrebne materijale i hemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.

Nakon uzgoja i prerade opojne droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švicarske, gdje kilogram navedene opojne droge dostiže cijenu od 2.600 eura, ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su otkriveni i lišeni slobode u operaciji kodnog naziva “Damar” koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i MUP-om RS krajem septembra ove godine.

Tokom istrage je utvrđeno da je na područje Švicarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma opojne droge, a optuženi su dobiveni novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist.

Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Republike Austrije.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko deset svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.