Tri kandidata u užem izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Vijesti 20. dec 201813:17 > 13:19
BIRN BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučilo je pozvati Gordanu Tadić, Dianu Kajmaković i Muniba Halilovića kao kandidate koji će pristupiti na narednu sjednicu Vijeća i nakog toga će se izvršiti odabir glavnog tužioca Tužilaštva BIH, kazao je novinarima Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a.

Tegeltija je naveo da je podvijeće u zadnja tri dana provodilo dio konkursne procedure za glavnog tužioca koji se odnosi na razgovor sa kandidatima, a koji su, kako kaže, obavljeni uspješno.

“Formirana je rang lista i kandidati su bodovani po dva kriterija. Prvi je broj bodova koji nose njihovi radni rezultati, njihove konačne ocjene u poslijendji tri godine rada, a drugi je ocjena sa intervuja nakon te konkursne procedure. Odlučili smo se da predložimo kandidate Gordanu Tadić, Dianu Kajmaković i Muniba Halilovića koji će biti pozvani na sjednicu VSTV-a u januaru i predstaviti svoje programe i nakon toga će se izvršiti izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH”, istakao je Tegeltija.

Kazao je i da su članovi podvijeća koje je sa kandidatima obavilo razgovor, osim njega bili Ružica Jukić, Mahmut Švraka, Selim Karamehić i Dragomir Vukoje, kao i da su intervjui trajali po sat i po.

“Dva člana podvijeća su se morala izuzeti jer su kandidati koji su konkurisali iz institucija kao i oni”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je još rekao da je od 11 prijavljenih kandidata sa njih deset obavljen razgovor, od kojih je osam državnih tužilaca. Jedan od kaniddata, prema Tegeltijinim riječima, nije imao odovljan broj bodova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.